En man håller om en kvinna i fören på en segelbåt, som seglar ute på klarblått vatten.

Hitta rätt båtförsäkring

Ta inga risker när du är ute till havs eller till sjöss. Försäkra din pärla och segla säkert. Slipp både besvär och en kostsam huvudvärk om oturen är framme.

Hos Försäkring.se kan du få erbjudanden på båtförsäkringar och hitta en billigare försäkring till din båt. Tjänsten är helt gratis och utan bindning. Fyll i formuläret för att komma igång.

Hitta den bästa båtförsäkringen

Få rådgivning och personliga erbjudanden från upp till tre olika försäkringsbolag.

Låt bolagen konkurrera

De vet att de tävlar med varandra om att få dig som kund. Välj det bolag som känns bäst.

Spara tid och pengar

Det enda du behöver göra är att fylla i formuläret.

Det ingår i båtförsäkringen

Till skillnad från bilförsäkringen finns det oftast ingen halv- eller helförsäkring för din båt. Istället får du välja mellan olika basutbud med varierande innehåll beroende på hur komplett försäkring du är ute efter. Vad som inkluderas i en grundläggande båtförsäkring varierar från försäkringsbolag till försäkringsbolag, men vanligtvis får du:

  • Ersättning vid skador orsakade av brand, stöld och skadegörelse. Skador som sker vid exempelvis sjösättning, uppläggning och transport täcks också.
  • Ersättning för sjöskada som kollision, kantring och grundstötning. Du kan också få ersättning vid plötsliga och oförutsedda händelser.
  • Ansvars- och rättsskydd. Om du krävs på skadestånd efter att på sjön ha skadat en annan person eller en annan båt kan försäkringsbolaget täcka kostnaderna. Om du hamnar i en tvist kan du få ersättning för att anlita juridiskt ombud.

Du kan komplettera det grundläggande innehållet i en båtförsäkring med olika tilläggsförsäkringar. En maskinskadeförsäkring kan täcka skador på båtens motor och maskinella utrustning. En båtolycksfallsförsäkring ersätter personskador ute på sjön.

Var du får framföra din båt för att din försäkring ska gälla kan variera, men oftast gäller Östersjön, svenska insjöar och längs den norska kusten. Det kallas för giltighetsområde. Om du vill framföra båten i andra farvatten kan du behöva teckna en tilläggsförsäkring. Hör med ditt försäkringsbolag om vad som gäller.

Segelbåtsförsäkring och motorbåtsförsäkring

Ibland kan båtförsäkringen delas upp i särskilda försäkringar för särskilda båtar. Här finns bland annat segelbåtsförsäkringen och motorbåtsförsäkringen. En motorbåtsförsäkring täcker i regel skador på båten, motor, verktyg, navigationsutrustning och övriga båttillbehör. En segelbåtsförsäkring omfattar bland annat rigg, segel, motor, mast och bom.

Entusiastbåtsförsäkring

Om du har en klassiker, racerbåt eller powerboat kan du teckna en särskild båtförsäkring som ger din entusiastbåt eller veteranbåt det skydd den behöver. För racerbåtar och powerbåtar ingår inte sjöskada, och försäkringen gäller inte under tävling. Här baseras premien bland annat på den kraft och fart din båt besitter.

Sportfiskeförsäkring

Några försäkringsbolag kan erbjuda en särskild båtförsäkring för sportfiskare – en sportfiskeförsäkring. I den omfattas även eventuella skador på eller stöld av din sportfiskeutrustning.

Småbåtsförsäkring

För båtar med mindre värde, som en roddbåt, kajak, jolle eller kanot, kan en småbåtsförsäkring tecknas. Den ger dig ersättning om båten utsätts för brand, stöld, sjöskada eller skadegörelse. Oftast ingår även uppläggnings- och transportskydd samt ansvars- och rättsskydd.

Småbåtsförsäkringen kan ofta tecknas som tillägg till en hemförsäkring eller fritidshusförsäkring.

Uppläggningsförsäkring

Om du inte ska sjösätta din båt kan du teckna en uppläggningsförsäkring. Då får din båt en försäkring som täcker skador när båten är upplagd på land samt för skador som uppkommer under uppläggning eller transport.

Båtmärkesförsäkring

Vissa försäkringsbolag erbjuder båtförsäkringar för särskilda båtmärken. Dessa märkesförsäkringar brukar ha fördelaktiga villkor och kan täcka fler skador än en vanlig båtförsäkring.

Du kan teckna en båtmärkesförsäkring när du köper en ny eller begagnad båt hos en auktoriserad återförsäljare. Exempel på båtmärken som har märkesförsäkringar är Honda, Yamaha, Suzuki, Evinrude, Mercury och Sea Ray.

Vad kostar en båtförsäkring?

En man lutar sig över babordssidan på sin segelbåt, och kollar ut över havet med berg i bakgrunden.
Trygga äventyr. Med en båtförsäkring kan du släppa oron och njuta av vällande vågor till havs eller till sjöss.

Priset på en båtförsäkring skiljer sig mellan olika försäkringsbolag. Hur mycket du får betala beror bland annat på vilken båt du har samt var och hur du väljer att förvara din båt. Om det finns stor risk för att båten kan bli stulen kommer försäkringspremien troligtvis att vara högre. Om du stöldsäkrar din båt kan du få en sänkt premie, och om du väljer en högre självrisknivå blir din premie lägre. Genom att vara skadefri sedan tidigare kan du också få en billigare premie.

Du kan även sänka dina försäkringskostnader på andra sätt. Flera försäkringsbolag erbjuder bland annat rabatt om du samlar dina försäkringar hos samma försäkringsbolag. Om du har en båtförsäkring hos ett försäkringsbolag kan du alltså få en lägre försäkringspremie på exempelvis din villaförsäkring. Den rabatt du kan få brukar vara mellan 10 och 25 procent.

För att din båtförsäkring ska vara värd det du är redo att betala kan du inhämta erbjudanden på båtförsäkringar från flera försäkringsbolag. Du kan då jämföra priser och villkor. Det gör du enklast genom att fylla i formuläret. Då får du erbjudanden från upp till tre försäkringsbolag. Tjänsten är helt gratis och utan bindning. Du kan alltså alltid tacka nej till de erbjudanden du får.

Få erbjudanden på båtförsäkringar