En rad snöskotrar står parkerade på snön, med norrsken i bakgrunden.

Hitta den bästa skoterförsäkringen

Skoterförsäkringar ger skydd för dig som kör snöskoter eller terrängskoter. När du ska teckna en snöskoterförsäkring måste du ta ställning till hur omfattande den ska vara och vilken typ av försäkring som passar dig bäst.

Beroende på vilken skoter du har kan det vara lämpligt att teckna alltifrån enbart trafikförsäkring till det heltäckande skydd som en helförsäkring kan ge. Bolagen har olika erbjudanden i dessa segment. Dessutom kan skoterförsäkringarna skilja sig beroende på om det är en året-runt-försäkring eller säsongsförsäkring.

Hitta bra erbjudanden

Få rådgivning och personliga erbjudanden från upp till tre olika försäkringsbolag.

Låt bolagen konkurrera

De vet att de tävlar med varandra om att få dig som kund. Välj det bolag som känns bäst.

Spara tid och pengar

Det enda du behöver göra är att fylla i formuläret.

Vad ingår i en snöskoterförsäkring?

En snöskoterförsäkring liknar många andra fordonsförsäkringar genom att den har tre nivåer som är olika omfattande. Dessa tre nivåer är trafikförsäkringen, halvförsäkringen och helförsäkringen.

Trafikförsäkring

För att du över huvud taget ska få köra din snöskoter måste du enligt svensk lag ha åtminstone en trafikförsäkring. Den ersätter personskador på förare, passagerare och andra trafikanter, samt skador på egendom och andra fordon.

Trafikförsäkringen ersätter inte skador på själva skotern. Att bara ha en trafikförsäkring kan bli dyrt om olyckan är framme. För ett mer komplett skydd kan du utöka din skoters trafikförsäkring med en halvförsäkring eller helförsäkring.

Halvförsäkring

Med en halvförsäkring får du ersättning om din skoter stjäls eller skadas vid stöldförsök, om skotern skadas vid brand, blixtnedslag eller explosion samt vid glasskador, exempelvis om lyktglaset skadas eller vindrutan får en spricka.

Du får dessutom ett rättsskydd och ett krisskydd. Rättsskyddet ger dig ersättning om du hamnar i en tvist och krävs på skadestånd – exempelvis om du skulle krocka med någon. Krisskyddet ger dig tillgång till och ersättning för terapeut om du skulle må psykiskt dåligt efter en olycka.

Du kan också få ersättning om din utrustning, till exempel skoterhjälmen, skadas eller blir stulen.

Helförsäkring

Helförsäkringen inkluderar inte bara skyddet i trafik- och halvförsäkringen, utan även en vagnskadeförsäkring. Den ger dig ersättning för skador på själva skotern, exempelvis om styrskidan eller karossen skadas.

Du kan också få ersättning för tillkopplad kälke, släde och pulka. Men exakt vad som ingår i snöskoterförsäkringen kan skilja sig beroende på vilket försäkringsbolag du väljer. Granska alltid försäkringsvillkoren noggrant för att se vad som ingår i din försäkring.

Om du har köpt en ny eller dyrare snöskoter rekommenderas det att du tecknar en helförsäkring.

Jämför skoterförsäkringar

Året runt-försäkring och avställningsförsäkring

Kom ihåg: Om du ska köpa en begagnad snöskoter behöver du se till att teckna en skoterförsäkring innan du hämtar skotern.

När ägarbytet sker upphör den förra ägarens försäkring. Det innebär att du inte kan ta över den tidigare ägarens försäkring, utan den som står som registrerad ägare i Vägtrafikregistret måste vara försäkringstagare.

Du behöver åtminstone en trafikförsäkring för att få köra skotern.

Snöskoterförsäkringen brukar vara en årsförsäkring, vilket innebär att den gäller året om. Efter vintersäsongen sjunker premien, eftersom snöskotern sällan används då. Detta kallas för en säsongsvarierad premie.

Ibland gäller en snöskoterförsäkring dock bara under vintersäsongen. När du ställer av din snöskoter efter säsongen ändras din skoterförsäkring då till en avställningsförsäkring, även kallad garageförsäkring. Den fungerar som en helförsäkring när din skoter är avställd och inte används.

Vissa försäkringsbolag ändrar automatiskt din snöskoterförsäkring till en avställningsförsäkring när du ställer av skotern, medan andra försäkringsbolag kräver att du tecknar en separat avställnings- eller garageförsäkring till din snöskoter..

Hos flera försäkringsbolag kan du också teckna en året runt-försäkring. Den gör så att din skoter är försäkrad hela året. Därför behöver du inte ställa av din skoter efter säsongen och ställa på den igen när vintern närmar sig.

Märkesförsäkring för snöskoter

Utöver trafik-, halv- och helförsäkringen finns även märkesförsäkringar för olika skotermärken, exempelvis Yamaha, Lynx och Polaris. Dessa försäkringar kan du teckna när du köper en snöskoter hos en auktoriserad återförsäljare.

Med en försäkring för skotermärken kan du få särskild hjälp från experter på just ditt märke. Det innebär att du bland annat kan få reparation hos auktoriserade verkstäder, nyvärdesersättning och utökad ersättning för personskada.

Vad kostar en snöskoterförsäkring?

Kostnaden för en snöskoterförsäkring beror på en rad faktorer. De främsta faktorer som påverkar priset är snöskoterns årsmodell, din ålder och vilken försäkringsnivå du väljer (trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring). Även snöskoterns viktklass och motorstorlek påverkar kostnaden.

Priset påverkas också beroende på vilken självrisk du väljer. En lägre självrisknivå innebär en högre premie, och en högre självrisk ger dig en lägre premie. Genom att använda spårsändare till din snöskoter kan du minska självrisken vid stöld.

Det finns vissa sätt att sänka premien på en skoterförsäkring. Om du är medlem i en skoterklubb kan du hos vissa försäkringsbolag få en rabatt. Genom att köra bredbandad snöskoter och stöldskydda skotern kan du också få en rabatterad premie, vanligtvis omkring 10 procent. Du kan också minska premien genom att använda ett CE-märkt ryggskydd eller överkroppsskydd.

Få erbjudanden på skoterförsäkringar