Par i övre medelåldern sitter avslappnat i sin soffa och pratar glatt

Så får du samlingsrabatt på dina försäkringar

Att samla sina försäkringar och ha dem hos samma bolag kan ge rabatt på premien. Då sparar du mycket pengar på längre sikt. Om du är aktiv och förhandlar med försäkringsbolaget kan du få mer samlingsrabatter.

Bild på artikelförfattaren Dag Kättström.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 19.10.2021 12:13

I Sverige finns inte samma tradition av att samla försäkringar och få rabatt som i exempelvis Norge, där mycket av marknadsföringen handlar om att du får lägre pris ju fler försäkringar du har. Men de flesta svenska försäkringsbolag kan erbjuda någon form av samlingsrabatt.

Vilka försäkringar får man samlingsrabatt på?

De flesta ger rabatt på sak- och fordonsförsäkringar. Det är ovanligare att ge rabatten på personförsäkringar, såsom olycksfallsförsäkringar och livförsäkringar. Bakgrunden till det är att dessa försäkringar bygger på individuella val och försäkringsbeloppen kan vara väldigt olika. Att införa procentuella rabatter då ger vitt skilda utfall.

Hur får man samlingsrabatten?

Villkoren för samlingsrabatt skiljer sig mellan olika försäkringsbolag, men genomgående är att du måste ha en eller flera så kallad bas- eller grundförsäkring hos bolaget för att rabatten ska ges. Basförsäkringar är till exempel en hemförsäkring eller bilförsäkring.

Beroende på hur många du har får du då mellan 5 och 20 procents rabatt, antingen på premien för basförsäkringen, på premierna för ytterligare försäkringar eller på samtliga premier.

Exempel på samlingsrabatter

Johan och Marianne har försäkrat sitt radhus hos X-Försäkring. Bilen är försäkrad i ett annat försäkringsbolag. De köper ett fritidshus och ser på bolagets hemsida att de kan få 5 procents rabatt på premierna om de även försäkrar sitt sommarnöje hos X-Försäkring. I samma veva för de över bilförsäkringen till X-Försäkring och då får de 10 procents rabatt på samtliga premier.

Ett år senare installerar Johan och Marianne hemlarm kopplat till larmcentral i radhuset. Det får då upp rabatten till 15 procent på hemförsäkringen, men inte bil- och fritidshusförsäkringen.

När Johan och Marianne ytterligare ett år senare tecknar en privat sjukvårdsförsäkring lyckas de får upp rabatten till 20 procent på hemförsäkringen och 15 procent på bil- och fritidshusförsäkringen, trots att X-Försäkringar på hemsidan inte inkluderar sjukvårdsförsäkringen bland de rabattgrundande.

De fick till en sådan lösning genom att diskutera med försäkringsbolagets säljare. De framhöll att premien var ganska hög jämfört med konkurrenterna och att de varit trogna, skadefria kunder i många år. De fick dock ingen rabatt på sjukvårdsförsäkringen, bara de så kallade basförsäkringarna för hus och bil.

Visa mer

I vissa fall kan du också få rabatt även om du inte har några basförsäkringar hos bolaget. Det gäller till exempel om du har flera djur försäkrade i en djurförsäkring.

Bolag som inte erbjuder samlingsrabatt brukar ha andra incitament för att du ska vara en trogen kund. Många försäkringsbolag har idag utökat sin verksamhet till att även gälla banktjänster och då kan man få rabatt om man kombinerar bank- och försäkringstjänster.

Andra bolag har en helt annan verksamhet än försäkringar i grunden, men har givit sig in i försäkringsbranschen. Då kan de exempelvis ge bonus på matinköp istället för samlingsrabatter.

Du kan begära rabatt

Genom att ringa försäkringsbolaget och diskutera med en säljare kan du få ner priset på dina försäkringspremier, även om försäkringsbolaget inte har någon samlingsrabatt eller du inte kvalificerar dig för den nivå du tycker du är värd.

Speciellt när du funderar på att teckna en ny försäkring ska du absolut ta diskussionen om rabatter. Försäkringsbolagen har utrymme att ge samlingsrabatter, speciellt om du kan visa att du är en aktsam och trogen kund.

Det har också blivit allt viktigare för Försäkringsbolagen att värdesätta lojalitet. Enligt de årliga undersökningarna kring kundnöjdhet från Svensk Kvalitetsindex sticker försäkringsbranschen ut positivt eftersom kunderna upplever att försäkringsbolagen värdesätter att de är just kunder.

– Branschen har över tid klarat sig bra i våra mätningar och en viktig förklaring är just att de att de värdesätter kundlojalitet. Det är tydligt att många kunder förväntar sig det lilla extra vad gäller uppföljning och återkoppling, förklarar Johan Parmler, vd på Svenskt Kvalitetsindex.

Tänk på:

Även om du får samlingsrabatt på försäkringen så kanske premien är dyr jämfört med konkurrenternas. Jämför därför villkoren och priserna så att du inte betalar för mycket trots samlingsrabatt.
Farmoder ser stolt på sitt barnbarn som larmar av hemmet med hjälp av en kodbricka
Hemlarm ger rabatt Ett godkänt larm kopplat till larmcentral brukar kunna ge rabatter.

Andra rabatter

Hemlarm

Ett godkänt hemlarm kopplat till larmcentral brukar ge runt 5 procents rabatt på hemförsäkringspremien. Anledningen till att försäkringsbolagen ger rabatten är inte att hemlarm är ett fullständigt skydd mot inbrott. Det handlar om att skadorna från ett inbrott minskar eftersom tjuven blir störd och får bråttom.

Meddela ditt försäkringsbolag att du har hemlarm eller installera ett.

Försäkring.se har en systersajt - Larm.se - där du enkelt kan få bra erbjudanden på hemlarm.

Vattenfelbrytare

Vattenskador brukar vara kostsamma för försäkringsbolagen (och besvärliga för dig). Därför får du ofta rabatt om du har en så kallad vattenfelbrytare installerad. Den placeras invid huvudkranen och kan automatiskt stänga av vattnet om den till exempel avläser ett troligt läckage.