Dags för bilförsäkring?

Letar du efter en bra försäkring till din bil? Eller vill du ha ett billigare alternativ till din nuvarande försäkring? Här reder vi ut skillnaderna och likheterna mellan de olika bilförsäkringarna och deras tillägg, så att du kan se vilken försäkring som passar dig bäst och så att du kan känna dig trygg i trafiken.

Få och jämför erbjudanden på marknadens bästa bilförsäkringar med vår kostnadsfria tjänst. Fyll i formuläret och se hur mycket pengar du kan spara.

Hitta bra erbjudanden

Vi gör jobbet åt dig och för din förfrågan vidare till försäkringsbolagen. Luta dig tillbaka och spara både tid och pengar.

Helt gratis

Tjänsten är kostnadsfri och utan bindning. Du kan alltid tacka nej till de erbjudanden du får.

Snabbt och enkelt

Prova nu för att sätta igång. Allt du behöver göra är att fylla i formuläret.

Trafikförsäkring

Så kan bilförsäkringarna kombineras

Den grundläggande trafikförsäkringen måste du ha enligt svensk lag.

Om du kombinerar din trafikförsäkring med en så kallad delkaskoförsäkring får du en halvförsäkring.

Genom att utöka din halvförsäkring med en vagnskadeförsäkring får du en helförsäkring.

Det går alltså inte att få en helförsäkring genom att utöka din trafikförsäkring med endast en vagnskadeförsäkring. Den delkasko som omfattas av en halvförsäkring krävs också.

Det finns en mängd olika tilläggsförsäkringar för dig som vill känna dig extra trygg. Exempel på sådana är drulleförsäkring, assistansförsäkring och ansvarsförsäkring.

Kom ihåg: Alla fordon som används i trafiken ska enligt svensk lag vara trafikförsäkrade. Det är den billigaste och mest grundläggande delen av en bilförsäkring.

Den täcker personskador och egendomsskador, som exempelvis skador på förare, medtrafikanter och andra fordon. Den täcker däremot inte skador på din egen bil eller skador på egendom i din bil. Om du vill ha skydd för detta behöver du teckna en halv- eller helförsäkring.

En trafikförsäkring måste du ha samma dag som du blir ägare av en bil. Om du saknar trafikförsäkring kan du krävas på en avgift från Trafikförsäkringsföreningen. Denna trafikförsäkringsavgift är mycket dyrare än en vanlig försäkringspremie. Se därför till att du har tecknat en trafikförsäkring innan du ger dig ut i trafiken. Du behöver inte teckna en trafikförsäkring om ditt fordon är avställt.

Det är också Trafikförsäkringsföreningen som ger dig ersättning vid parkeringsskador, med undantag för en mindre självrisk. Däremot kan det vara svårt att bevisa att en skada är just en parkeringsskada, och det kan därför också vara svårt att faktiskt få ersättning. Läs mer om vad som krävs för att få ersättning här.

Om oturen är framme kan den som har en trafikförsäkring behöva betala en självrisk. Så kan vara fallet om till exempel den förare som har orsakat olyckan är under 24 år.

Läs mer om trafikförsäkring här.

Halvförsäkring

En halvförsäkring inkluderar trafikförsäkring och delkaskoförsäkring. Med delkasko täcks bland annat skador som uppstår vid exempelvis stöld, brand och stenskott. Du får däremot inte ersättning för lack- och plåtskador, eller för skador som du själv har orsakat.

Det här täcker en halvförsäkring:

  • Stöld- och inbrottsskada. Om din bil blir stulen eller om någon stjäl ägodelar som finns i din bil får du ersättning. Försäkringen täcker även stöld- och inbrottsförsök.
  • Brandskada. Skador som uppstår om bilen börjar brinna under färden eller när den står parkerad täcks av halvförsäkringen.
  • Glasskada. Ibland går det helt enkelt inte att hindra. Stenskott kan leda till att hela vindrutan spricker och behöver därför repareras. Både då och om bilens sido- eller bakruta krossas får du som har halvförsäkring ersättning för reparationen. Du kan komma att behöva betala en självrisk om bilens ruta behöver bytas. För att få ersättning vid skadegörelse på din bil behöver du en helförsäkring.
  • Maskinskada. I halvförsäkringen ingår maskinskadeförsäkring. Om din bil inte är äldre än 8 år får du ersättning vid motorhaveri eller om det är fel på bilens elektronik. Utöver åldersgränsen finns det även en milgräns för att du ska få ersättning vid maskinskada. Den gränsen brukar ligga på ungefär 10 000–15 000 mil.
  • Rättsskydd. Om du tecknar en halvförsäkring ingår också rättsskyddsförsäkring. Då får du i vissa fall ersättning för advokat- och rättegångskostnader vid tvister och brottmål.
  • Räddningsskydd. Du får hjälp med bärgning och transport hem om bilen drabbas av motorstopp eller är inblandad i en olycka. Om du vill komplettera räddningsskyddet kan du teckna en vägassistansförsäkring, som även brukar kallas för assistansförsäkring eller bilassistans. Då får du mer hjälp och ersättning vid bärgning och transport.

Om du utökar din halvförsäkring med en vagnskadeförsäkring får du en helförsäkring.

Helförsäkring

helförsäkring
Helförsäkring. När du vill ha ett så omfattande skydd som möjligt för din bil.

När du tecknar en helförsäkring ingår både trafikförsäkring, delkasko och en så kallad vagnskadeförsäkring. Då får du även ersättning för skador på bilens kaross och lack. Det kan exempelvis gälla lackskador från skadegörelse på bilen eller plåtskador från en krock med vilt eller en annan bil.

Skadorna täcks av helförsäkringen oavsett om någon annan har stött ihop med din bil eller om det är du själv som har råkat orsaka skadorna.

Letar du efter försäkring till din moped, motorcykel eller båt? Läs mer om olika fordonsförsäkringar här.

En helförsäkring ger dig alltså ett så omfattande skydd som möjligt, men det innebär också att helförsäkringen är den dyraste sortens försäkring för din bil. Det kan däremot vara värt att betala lite mer för att känna sig så trygg som möjligt.

Det är inte möjligt att utöka din trafikförsäkring med endast en vagnskadeförsäkring. Om du vill ha en vagnskadeförsäkring måste du även ha den delkaskoförsäkring som omfattas av en halvförsäkring.

Det är vanligast att man tecknar en helförsäkring för bilar som är yngre än tio år, men beroende på bilens värde och skaderisk kan även äldre bilar gynnas av en helförsäkring.

Jämför bilförsäkringar nu

Allriskförsäkring

Att råka göra fel ibland är mänskligt. Med en allriskförsäkring, även kallat för drulleförsäkring eller otursförsäkring, till din bil kan du känna dig extra trygg om du exempelvis skulle råka tanka bilen med fel bränsle eller spilla kaffe på dina ljusa tygsäten.

Allrisk ingår i vissa, men inte alla, hel- och halvförsäkringar och kan rädda dig från en rejält kostsam huvudvärk. Du kan därför med fördel se om drulleskydd ingår i ditt försäkringsavtal.

Tilläggsförsäkringar

För dig som ofta är ute i trafiken eller bara vill ha extra trygghet och ett så omfattande skydd som möjligt finns en mängd tilläggsförsäkringar som du kan komplettera grundskyddet i din halv- eller helförsäkring med.

  • Ansvarsförsäkring. Om du har råkat skada en annan person eller någon annan persons egendom kan du krävas på skadestånd. Med en ansvarsförsäkring kan sådana skadestånd betalas, utredas och förhandlas genom försäkringsbolaget. Även du som har företag kan behöva en ansvarsförsäkring.
  • Assistansförsäkring. Med en assistansförsäkring får du ett komplement till det räddningsskydd som ingår i en hel- eller halvförsäkring. Det innebär att du får hjälp med och ersättning för att bärga bilen och transportera hem både dig och ditt bagage.
  • Djurkollisionsförsäkring. Din hel- eller halvförsäkring kan täcka viltolyckor och djurkollisioner, men hur mycket ersättning du får beror på hur omfattande din försäkring är och om du har tecknat ett djurkollisionstillägg eller inte. Med ett sådant tillägg kan du reducera självrisken som uppstår vid en viltolycka.
  • Hyrbilsförsäkring. Om din bil behöver lämnas in på lagning eller blir stulen kan du behöva en hyrbil. Med en hyrbilsförsäkring kan du få ersättning för en hyrbil när din ordinarie bil är obrukbar. Perioden du kan hyra en bil brukar vanligtvis vara mellan 45 och 65 dagar lång. Om du inte har behov av en hyrbil kan du få stilleståndsersättning för de dagar din bil inte kan användas.

Vissa försäkringsbolag har dessutom särskilda försäkringar för flera olika bilmärken. Hör med ditt försäkringsbolag eller din bilåterförsäljare för att veta vad som gäller din bil.

Bilförsäkring för företag

Du med egen verksamhet kan behöva teckna en företagsbilförsäkring. Den skiljer sig inte mycket från en privatbilförsäkring och du får välja mellan att teckna en trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring.

Exakt vad som ingår i företagsbilförsäkringen beror på vilken verksamhet du har och vad företagsbilen används till. Hur ofta och var bilen används kan också ligga till grund för om du och ditt företag ska teckna en tilläggsförsäkring eller inte.

Behöver du försäkra ditt företag? Läs mer om företagsförsäkring här.

Entusiastförsäkring

veteranbil
Skydda din ögonsten. Har du koll på vad som krävs för att teckna en entusiast- eller veteranbilsförsäkring?

Du som har en entusiastbil kan ha nytta av en specialiserad försäkring för din speciella bil. Andra varianter av denna sorts försäkring är samlarfordonsförsäkring och veteranbilsförsäkring.

På samma sätt som för moderna bilar kan en entusiastförsäkring vara en trafikförsäkring, en halvförsäkring eller en helförsäkring. Däremot ställs särskilda krav på denna sorts försäkring.

Exakt vilka dessa krav är skiljer sig mellan de olika försäkringsbolagen, men grundläggande är att bilen måste vara minst 20 år gammal. Om det är en veteranbil krävds ibland att bilen ska vara minst 30 år gammal och därmed klassas som veteranbil. Dessutom krävs att bilen bara får köras ett antal mil varje år. Det antalet brukar ligga på cirka 1 000 mil.

Eftersom dessa krav inte låter dig använda bilen lika fritt som en vanlig bil brukar en entusaist- eller veteranbilsförsäkring kosta mindre än en vanlig bilförsäkring.

Avställningsförsäkring

Avställningsförsäkring, även kallat garageförsäkring, är en försäkring för dig som vill ha skydd för din avställda bil. Vanligtvis omfattar den stöld, brand, rättsskydd och vagnskada, men exakt vad du kan få ersättning för beror på vilket försäkringsbolag du tecknar din avställningsförsäkring hos.

Flera försäkringsbolag ändrar automatiskt din halv- eller helförsäkring till en avställningsförsäkring när du ställer av din bil hos Transportstyrelsen, och ändrar tillbaka försäkringen när du ställer på bilen igen. Om du inte har en halv- eller helförsäkring men ändå vill ha en avställningsförsäkring behöver du teckna en sådan separat.

Vad en avställningsförsäkring kostar skiljer sig och kan beror på vilken bil du har och var du bor. Däremot är en avställningsförsäkring oftast åtminstone 10–20 procent billigare än en helförsäkring. Om du inte använder bilen under vissa perioder, till exempel under sommaren eller vintern, kan du alltså spara mycket pengar på att teckna en avställningsförsäkring. Om du ställer av bilen sparar du också pengar eftersom att du inte behöver betala trafikförsäkring och fordonsskatt.

Kom ihåg: Om du har en avställd bil får du inte köra eller bogsera den.

Husvagnsförsäkring, släpvagnsförsäkring och husbilsförsäkring

Gör husvagnssemestern tryggare med en husvagnsförsäkring. Bilens trafikförsäkring gäller även för din husvagn, så du behöver ingen separat trafikförsäkring för husvagnen. Däremot kan du välja att antingen halv- eller helförsäkra din husvagn. Du kan du få ersättning vid stöld, brand samt glas- och vagnskada. Du får även ansvars- och rättsskydd, och vissa bolag erbjuder ett reseavbrottsskydd som ger dig ersättning om du behöver avbryta din resa till följd av exempelvis en olycka.

I likhet med husvagnar kräver släpvagnar ingen trafikförsäkring, men kan antingen halv- eller helförsäkras. Halvförsäkringen täcker brand-, stöld- och glasskador, och ersätter skador på utrustning som reservhjul. Du får också rätts- och ansvarsskydd. Helförsäkringen täcker utöver detta även skador på släpvagnen. Om du har helförsäkring för din hästtransport kan du även få ersättning för skador som hästen har orsakat inuti släpet.

Om du har en husbil behöver du enligt lag trafikförsäkra den på samma sätt som du är tvungen att trafikförsäkra en vanlig bil. Därefter kan du välja att teckna en halv- eller helförsäkring för att få utökat skydd.

Mer läsning inför semestern: Hyra bil och resa med egen bil utomlands.

Vilken bilförsäkring passar dig?

Det är inte alltid enkelt att veta vilken bilförsäkring du ska välja, och hos vilket försäkringsbolag du ska teckna försäkringen. Priset är en stor del av valet, men viktigast är att välja en försäkring som uppfyller dina behov och hjälper dig till fullo när du behöver det.

Andra faktorer som bör påverka ditt val är hur gammal din bil är och hur mycket den är värd.

Läs mer om vad du bör tänka på vid valet av bilförsäkring här.

Vad kostar en bilförsäkring?

bilförsäkring
Kostnad. Hur mycket du får betala i försäkringspremie beror bland annat på din ålder, vilken bil du kör och vilken självrisk du väljer.

Det som till störst del kommer att avgöra priset på din bilförsäkring är den försäkringsnivå du väljer. Om du väljer en helförsäkring kommer du att få betala mer än om du nöjer dig med en trafikförsäkring. Eventuella tilläggsförsäkringar höjer också den totala kostnaden.

När du ska teckna bilförsäkring kan du också välja mellan olika självrisknivåer. Det innebär att du väljer hur mycket du själv kommer att behöva betala om din bil skadas. Om du väljer en högre självrisk kommer försäkringspremien att bli lägre.

Andra faktorer som påverkar försäkringskostnaden är ålder och bostadsort. Den person som är under 24 år får oftast betala mer för sin bilförsäkring än personer som är över 24 år. Det beror på att yngre personer oftare råkar ut för trafikolyckor. Om du som är under 24 år låter en äldre släkting stå på bilförsäkringen blir försäkringen ogiltig, eftersom den som tecknar försäkringen måste vara bilens primära förare.

Om du bor i en större stad finns större risk för att du hamnar i en olycka än om du bor i en småstad. Därför kan du få en högre premie om du bor i Stockholm än om du bor i Kalix. Du kan även få en högre premie om du har varit inblandad i en bilolycka under något av de senaste åren.

Snittpremie

I Stockholm är snittpremien per år för en bilförsäkring omkring 5 800 kronor, medan den i Västerbotten är närmare 3 300 kronor. I Göteborg kan man få betala runt 4 500 kronor och i Örebro kan man komma undan med en premie på strax under 4 000 kronor.

Den som kör mer får också betala mer. Förvisso påverkar detta den totala kostnaden väldigt lite, men om du förväntas köra mindre kan du minska premien.

Dessutom innebär nya och dyrare bilar i regel en högre försäkringskostnad. Även bilets märke och modell spelar roll, eftersom vissa bilmärken kan vara mer kostsamma att reparera och sköta om. Därför kan det även kosta mer att försäkra elbilar och hybridbilar, eftersom dessa i regel har högre nybilspris samtidigt som de kan vara svårare att reparera.

Försäkringspremien påverkas också av vilken fordonsklass ditt fordon har. Om du försäkrar en personbil, motorcykel eller lätt lastbil kan därför påverkar premiens storlek.

Självriskreducering

Vissa försäkringsbolag kan erbjuda en självriskreducering. Det innebär att du minskar kostnaden för självrisken genom att betala en löpande avgift. Ibland kan självrisken reduceras om du med tidens gång inte är inblandad i några olyckor. Om du hyr en bil kan du slippa självrisken helt genom en självriskelminiering. Den brukar kosta cirka 200 kronor per dygn.

Exakt hur mycket en bilförsäkring kostar skiljer sig dessutom mellan olika försäkringsbolag. De olika bolagen har också olika villkor. Det kan därför vara bra att jämföra försäkringar från flera bolag, så att du kan räkna ut kostnaden och hitta den billigaste försäkringen som passar dig.

Vill du jämföra bilförsäkringar och försäkringspriser? Fyll i formuläret på Försäkring.se och få erbjudanden på bilförsäkringar från flera försäkringsbolag. Tjänsten är gratis, enkel och helt utan bindning. Du kan alltid tacka nej till de erbjudanden du får.

Få erbjudanden på bilförsäkringar