Bilförsäkring – få erbjudanden och jämför
Letar du efter en bra försäkring till din bil? Eller vill du ha ett billigare alternativ till din nuvarande bilförsäkring? Här reder vi ut skillnaderna och likheterna mellan de olika bilförsäkringarna och deras tillägg.
Få och jämför erbjudanden på marknadens bästa bilförsäkringar med vår kostnadsfria tjänst. Fyll i formuläret för att få offerter från flera olika försäkringsbolag. Du kan då se vilken försäkring som passar dig bäst – så att du kan känna dig trygg i trafiken.
Så funkar det
När du fyller i formuläret blir inom en begränsad tid kontaktad av högst tre aktörer på försäkringsmarknaden. De ger dig ett skräddarsytt erbjudande.
Hitta bäst bilförsäkring
Försäkringsbolagen vet att de tävlar med varandra om att få dig som kund. Därför får du deras bästa erbjudanden.
Spara tid och pengar
Få en bättre och billigare bilförsäkring nu. Att fylla i formuläret tar inte längre tid än 1 minut.
- Bilförsäkringens olika nivåer
- Trafikförsäkring
- Halvförsäkring
- Helförsäkring
- Tilläggsförsäkringar
- Allriskförsäkring och drulleförsäkring
- Bilmärkesförsäkringar
- Bilförsäkring för företag
- Entusiastförsäkring
- Avställningsförsäkring och garageförsäkring
- Vad kostar en bilförsäkring?
- Detta påverkar bilförsäkringens pris
Bilförsäkringens olika nivåer
Bilförsäkringar delas in i tre nivåer: Trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Trafikförsäkringen är den mest grundläggande bilförsäkringen, medan helförsäkringen är den mest omfattande.
Exakt vad som ingår i de olika bilförsäkringarna kan skilja sig mellan de olika försäkringsbolagen. Det finns också en mängd tilläggsförsäkringar att teckna för mer skydd. Nedan ser du vad som generellt sett ingår i de tre bilförsäkringarna.
Trafikförsäkring
Alla fordon som används i trafiken ska enligt svensk lag vara trafikförsäkrade. Det är den billigaste och mest grundläggande delen av en bilförsäkring.
Den täcker personskador och egendomsskador, som exempelvis skador på förare, medtrafikanter och andra fordon. Den täcker däremot inte skador på din egen bil eller skador på egendom i din bil. Om du vill ha skydd för detta behöver du teckna en halv- eller helförsäkring.
En trafikförsäkring måste du ha samma dag som du blir ägare av en bil. Om du saknar trafikförsäkring kan du krävas på en avgift från Trafikförsäkringsföreningen. Denna trafikförsäkringsavgift är mycket dyrare än en vanlig försäkringspremie. Se därför till att du har tecknat en trafikförsäkring innan du ger dig ut i trafiken. Du behöver inte teckna en trafikförsäkring om ditt fordon är avställt.
Det är också Trafikförsäkringsföreningen som ger dig ersättning vid parkeringsskador, med undantag för en mindre självrisk. Däremot kan det vara svårt att bevisa att en skada är just en parkeringsskada, och det kan därför också vara svårt att faktiskt få ersättning. Läs mer om vad som krävs för att få ersättning.
Om oturen är framme kan den som har en trafikförsäkring behöva betala en självrisk. Så kan vara fallet om till exempel den förare som har orsakat olyckan är under 24 år. Hur stor självrisken är står i dina försäkringsvillkor, som du får från ditt försäkringsbolag.
Halvförsäkring
En halvförsäkring inkluderar trafikförsäkring och en delkaskoförsäkring. Med delkasko täcks bland annat skador som uppstår vid exempelvis stöld, brand och stenskott. Du får däremot inte ersättning för lack- och plåtskador, eller för skador som du själv har orsakat.
Det här täcker en halvförsäkring:
- Stöld- och inbrottsskada. Om din bil blir stulen eller om någon stjäl ägodelar som finns i din bil får du ersättning. Försäkringen täcker även skador från stöld- och inbrottsförsök.
- Brandskada. Skador som uppstår om bilen börjar brinna under färden eller när den står parkerad täcks av halvförsäkringen.
- Glasskada. Stenskott kan leda till att hela vindrutan spricker och behöver därför repareras. Både då och om bilens sido- eller bakruta krossas får du som har halvförsäkring ersättning för reparationen. Du kan komma att behöva betala en självrisk om bilens ruta behöver bytas. För att få ersättning vid skadegörelse på bilens kaross behöver du en helförsäkring.
- Maskinskada. I halvförsäkringen ingår en maskinskadeförsäkring. Om din bil inte är äldre än 8 år får du ersättning vid motorhaveri eller om det är fel på bilens elektronik. Utöver åldersgränsen finns det även en milgräns för att du ska få ersättning vid maskinskada. Den gränsen brukar ligga på ungefär 10 000–15 000 mil.
- Rättsskydd. Om du tecknar en halvförsäkring ingår också en rättsskyddsförsäkring. Då får du i vissa fall ersättning för advokat- och rättegångskostnader vid tvister och brottmål.
- Räddningsskydd. Du får hjälp med bärgning och transport hem om bilen drabbas av motorstopp eller är inblandad i en olycka. Om du vill komplettera räddningsskyddet kan du teckna en vägassistansförsäkring, som även brukar kallas för enbart assistansförsäkring eller bilassistans. Då får du mer hjälp och ersättning vid bärgning och transport.
Om du utökar din halvförsäkring med en vagnskadeförsäkring får du en helförsäkring. Det är den mest omfattande bilförsäkringen.
Helförsäkring
När du tecknar en helförsäkring ingår både trafikförsäkring, delkasko och en så kallad vagnskadeförsäkring. Då får du även ersättning för skador på bilens kaross och lack. Det kan exempelvis gälla lackskador från skadegörelse på bilen och plåtskador från en krock med vilt eller en annan bil.
Skadorna täcks av helförsäkringen oavsett om någon annan har stött ihop med din bil eller om det är du själv som har råkat orsaka skadorna.
En helförsäkring ger dig alltså ett så omfattande skydd som möjligt, men det innebär också att helförsäkringen är den dyraste sortens försäkring för din bil. Det kan däremot vara värt att betala lite mer för att känna sig så trygg som möjligt.
Det går inte att utöka din trafikförsäkring med endast en vagnskadeförsäkring. Om du vill ha en vagnskadeförsäkring måste du även ha den delkaskoförsäkring som omfattas av en halvförsäkring.
Det är vanligast att man tecknar en helförsäkring för bilar som är yngre än tio år, men beroende på bilens värde och skaderisk kan även äldre bilar gynnas av en helförsäkring.
Läs också: Så väljer du rätt bilförsäkring
Vissa försäkringsbolag kallar sina helförsäkringar för Stor, Large eller Plus. Med de olika beteckningarna kan även olika innehåll komma. Jämför därför både försäkringar och försäkringarnas innehåll innan du väljer försäkringsbolag.
Få erbjudanden på bilförsäkringar nu
Tilläggsförsäkringar
För utökat skydd finns en mängd tilläggsförsäkringar att teckna, som komplement till grundskyddet i din halv- eller helförsäkring. Det kan passa dig som ofta är ute i trafiken, eller dig som bara vill ha extra trygghet.
En tilläggsförsäkring kan utöka ett befintligt skydd i din försäkring eller ge nytt skydd. Här är några av de vanligaste tilläggsförsäkringarna för din bil.
Ansvarsförsäkring
Om du har råkat skada en annan person eller någon annan persons egendom kan du krävas på skadestånd. Med en ansvarsförsäkring kan sådana skadestånd betalas, utredas och förhandlas genom försäkringsbolaget.
Assistansförsäkring
Med en assistansförsäkring får du ett komplement till det räddningsskydd som ingår i en hel- eller halvförsäkring. Det innebär att du får hjälp med samt ersättning för att bärga bilen och transportera hem både dig och ditt bagage.
Djurkollisionsförsäkring
Din hel- eller halvförsäkring kan täcka viltolyckor och djurkollisioner, men hur mycket ersättning du får beror på hur omfattande din försäkring är och om du har tecknat ett djurkollisionstillägg eller inte. Med ett sådant tillägg kan du reducera självrisken vid en viltolycka.
Hyrbilsförsäkring
Om din bil behöver lämnas in på lagning eller blir stulen kan du behöva en hyrbil för att ta dig runt. Med en hyrbilsförsäkring kan du få ersättning för en hyrbil när din ordinarie bil är obrukbar. Perioden du kan hyra en bil brukar vanligtvis vara mellan 45 och 65 dagar lång. Om du inte har behov av en hyrbil kan du istället få stilleståndsersättning för de dagar din bil inte kan användas.
Andra tilläggsförsäkringar
Dessutom finns tilläggsförsäkringar som exempelvis sänker eller eliminerar din självrisk vid särskilda händelser. Du får då betala en något högre premie, men om olyckan är framme blir självrisken mindre eller uteblir helt och hållet.
Alla försäkringsbolag erbjuder inte alla tilläggsförsäkringar, och alla bolag erbjuder inte heller samma sorters tillägg. Kolla därför runt och se vilket skydd försäkringsbolagen erbjuder. Om du är ute efter en särskild tilläggsförsäkring är det bra att jämföra kostnaden för tillägget hos minst tre försäkringsbolag.
Allriskförsäkring och drulleförsäkring
Att råka göra fel ibland är mänskligt. Med en allriskförsäkring, även kallat för drulleförsäkring eller otursförsäkring, till din bil kan du känna dig extra trygg om du exempelvis skulle tappa bort bilnyckeln, råka tanka bilen med fel bränsle eller spilla kaffe på dina ljusa tygsäten.
Vissa försäkringsbolag inkluderar allrisk i sina hel- och halvförsäkringar – och den kan rädda dig från en rejält kostsam huvudvärk. Hos andra bolag kan du behöva teckna drulleskyddet som ett separat tillägg till din bilförsäkring. Du kan därför med fördel se om drulleskydd redan ingår i ditt försäkringsavtal innan du tecknar ett drulletillägg.
Bilmärkesförsäkringar
Det går även att teckna bilmärkesförsäkringar, vilket är bilförsäkringar för särskilda bilmärken. Ett försäkringsbolag samarbetar då med en eller flera biltillverkare för att erbjuda trafik-, halv- och helförsäkringar samt olika tilläggsförsäkringar, men bara för det bilmärke du har.
Det innebär att du får en försäkring anpassad till din bil – och hjälp av experter på din bil.
Bilförsäkring för företag
Du som har egen verksamhet kan behöva teckna en företagsbilförsäkring. Den skiljer sig inte mycket från en privat bilförsäkring och du får välja mellan att teckna en trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring.
Exakt vad som ingår i företagsbilförsäkringen beror på vilken verksamhet du har och vad företagsbilen används till. Hur ofta och var bilen används kan också ligga till grund för om du och ditt företag ska teckna en tilläggsförsäkring eller inte.
Behöver du försäkra ditt företag? Läs mer om företagsförsäkring här.
Entusiastförsäkring
Du som har en entusiastbil kan ha nytta av en specialiserad försäkring för din speciella bil. Andra varianter av denna sorts försäkring är samlarfordonsförsäkring och veteranbilsförsäkring.
På samma sätt som för moderna bilar kan en entusiastförsäkring vara en trafikförsäkring, en halvförsäkring eller en helförsäkring. Däremot ställs särskilda krav på denna sorts försäkring. Exakt vilka dessa krav är skiljer sig mellan de olika försäkringsbolagen, men grundläggande är att bilen måste vara minst 20 år gammal.
Om det är en veteranbil krävs ibland att bilen ska vara minst 30 år gammal och därmed klassas som veteranbil. Dessutom krävs att bilen bara får köras ett antal mil varje år. Det antalet brukar ligga på cirka 1 000 mil. Eftersom dessa krav inte låter dig använda bilen lika fritt som en vanlig bil brukar en entusiast- eller veteranbilsförsäkring kosta mindre än en vanlig bilförsäkring.
Avställningsförsäkring och garageförsäkring
Avställningsförsäkring, även kallat garageförsäkring, är en försäkring för dig som vill ha skydd för din avställda bil. Vanligtvis omfattar den stöld, brand, rättsskydd och vagnskada, men exakt vad du kan få ersättning för beror på vilket försäkringsbolag du tecknar din avställningsförsäkring hos. I regel fungerar avställningsförsäkringen alltså som en helförsäkring för din avställda bil.
Flera försäkringsbolag ändrar automatiskt din halv- eller helförsäkring till en avställningsförsäkring när du ställer av din bil hos Transportstyrelsen, och ändrar tillbaka försäkringen när du ställer på bilen igen. Om du inte har en halv- eller helförsäkring men ändå vill ha en avställningsförsäkring behöver du teckna en sådan separat.
Vad en avställningsförsäkring kostar skiljer sig och kan bero på vilken bil du har och var du bor. Däremot ligger en avställningsförsäkring oftast på åtminstone 10–20 procent av kostnaden för en helförsäkring. Om du inte använder bilen under vissa perioder, till exempel under sommaren eller vintern, kan du alltså spara mycket pengar på att teckna en avställningsförsäkring. Om du ställer av bilen sparar du också pengar eftersom att du inte behöver betala trafikförsäkring och fordonsskatt.
Kom ihåg: Om du har en avställd bil får du inte köra eller bogsera den.
Vad kostar en bilförsäkring?
För en bilförsäkring kan du räkna med att betala mellan 3 500–4 500 kronor om året. Men den exakta kostnaden varierar och beror på flera faktorer.
I Stockholm är snittpremien per år för en bilförsäkring omkring 5 800 kronor, medan den i Västerbotten är närmare 3 300 kronor. I Göteborg kan man få betala runt 4 500 kronor och i Örebro kan man komma undan med en premie på strax under 4 000 kronor.
Detta påverkar bilförsäkringens pris
Här går vi igenom vilka faktorer som påverkar kostnaden för en bilförsäkring. Hur de olika försäkringsbolagen bedömer dessa faktorer varierar dock. Exakt hur mycket en bilförsäkring kostar skiljer sig därför mellan försäkringsbolagen. Därför gynnar det dig att jämföra bilförsäkringar från flera försäkringsbolag innan du bestämmer dig.
Försäkringsnivå
Det som till störst del kommer att avgöra priset på din bilförsäkring är den försäkringsnivå du väljer. Om du väljer en helförsäkring kommer du att få betala mer än om du nöjer dig med en trafik- eller halvförsäkring. Eventuella tilläggsförsäkringar höjer också den totala kostnaden.
Självrisk och självriskreducering
När du ska teckna bilförsäkring kan du också välja mellan olika självrisknivåer. Det innebär att du väljer hur mycket du själv kommer att behöva betala om din bil skadas. Om du väljer en högre självrisk kommer försäkringspremien att bli lägre.
Vissa försäkringsbolag kan erbjuda en självriskreducering. Det innebär att du minskar kostnaden för självrisken genom att betala en löpande avgift. Ibland kan självrisken reduceras om du med tidens gång inte är inblandad i några olyckor. Om du hyr en bil kan du slippa självrisken helt genom en självriskeliminering. Den brukar kosta cirka 200 kronor per dygn.
Ålder, bostad och hemort
Andra faktorer som påverkar försäkringskostnaden är din ålder och var i landet du bor. Den person som är under 24 år får oftast betala mer för sin bilförsäkring än de som är över 24 år. Det beror på att yngre personer oftare råkar ut för trafikolyckor.
Om du som är under 24 år låter en äldre släkting stå på bilförsäkringen blir försäkringen ogiltig, eftersom den som tecknar försäkringen måste vara bilens primära förare.
Om du bor i en större stad finns större risk för att du hamnar i en olycka än om du bor i en småstad. Därför kan du få en högre premie om du bor i Stockholm än om du bor i Kalix. Försäkringsbolagen brukar också ta hänsyn till om du bor i villa, bostadsrätt eller hyresrätt.
Dessutom påverkas priset av var du parkerar bilen. Att parkera den på gatan innebär en större skaderisk, vilket ger en högre kostnad. Om du parkerar bilen i garaget kan du istället få en billigare försäkring.
Bilens ålder, märke och modell
Nya och dyrare bilar innebär i regel en högre försäkringskostnad. Även bilens märke och modell spelar roll, eftersom vissa bilmärken kan vara mer kostsamma att reparera och sköta om. Därför kan det även kosta mer att försäkra elbilar och hybridbilar, eftersom dessa i regel har högre nybilspris samtidigt som de kan vara svårare att reparera.
Försäkringspremien påverkas också av vilken fordonsklass ditt fordon har. Om du försäkrar en personbil, motorcykel eller lätt lastbil kan därför påverka premiens storlek.
Körvana
Den som kör mer får också betala mer. Förvisso påverkar detta den totala kostnaden väldigt lite, men om du förväntas köra mindre kan du minska premien. Du kan även få en högre premie om du har varit inblandad i en bilolycka under något av de senaste åren.
Vill du jämföra bilförsäkringar och försäkringspriser? Fyll i formuläret på Försäkring.se och få erbjudanden på bilförsäkringar från flera försäkringsbolag. Tjänsten är gratis, enkel och helt utan bindning. Du kan alltid tacka nej till de erbjudanden du får.