Medelålders man sitter tyst på veranda med sonen som blåser såpbubblor

Hitta rätt sjukförsäkring

Om du blir sjukskriven en längre tid får du 80 procent av lönen via Försäkringskassan. Med en extra sjukförsäkring får du upp till 90 procent. Det innebär att tappet minskas med hälften och om du blir långtidssjukskriven gör det stor skillnad.

De flesta sjukförsäkringarna tecknas av arbetsgivare eller i form av fackliga gruppförsäkringar. Det finns dock möjlighet att skaffa en individuell sjukförsäkring.

Hitta bra erbjudanden

Få rådgivning och personliga erbjudanden från upp till tre olika försäkringsbolag.

Låt bolagen konkurrera

De vet att de tävlar med varandra om att få dig som kund. Välj det bolag som känns bäst.

Spara tid och pengar

Det enda du behöver göra är att fylla i formuläret.

Skillnaden mot sjukvårds- och sjuk/olycksfallsförsäkring

Det är lätt att blanda ihop begreppet sjukförsäkring med både sjukvårdsförsäkring och sjuk- och olycksfallsförsäkring, men det är olika saker.

En sjukvårdsförsäkring handlar om att få bättre tillgång till vården, medan en sjukförsäkring ger dig bättre ekonomiska förutsättningar om du blir sjuk.

En sjuk- och olycksfallsförsäkring ger dig i första hand ersättning vid speciella diagnoser, även om den också kan kombineras med ersättning för sjukskrivning.

Kostnad och ersättningar

En ung och frisk människa brukar bara behöva betala några tiotal kronor i månaden för en privat sjukförsäkring. Ju äldre man blir desto dyrare blir det. Alla måste fylla i en hälsodeklaration och om man har existerande hälsoproblem kommer det att påverka premien.

Den offentliga sjukförsäkringen betalar ut 80 procent av lönen i sjukpenning upp till ett tak på cirka 30 000 kronor. Med en privat sjukförsäkring kan du som högst få 90 % av din lön som ersättning. Hur mycket du kan få i ersättning beror på hur nedsatt din arbetsförmåga är och hur stort försäkringsbelopp du väljer när du tecknar din sjukförsäkring.

Det vanligaste är att denna typ av sjukförsäkring tecknas av företag för den anställde eller i form av fackliga gruppförsäkringar.

Karenstid

Generellt sett kan du få ersättning från sjukförsäkringen först när du har varit sjukskriven i tre månader. Om du blir sjukskriven på grund av stress eller psykiskt lidande kan det vara så att försäkringen gäller först efter ett år.

Det brukar också finnas en bortre gräns. Om du är sjukskriven i flera år kan ersättningen upphöra. Glöm inte att kontrollera vad som gäller hos de olika försäkringsbolagen.

Sjukkapital

Genom att teckna en kompletterande sjukkapitalförsäkring till din sjukförsäkring kan du få ett engångsbelopp, så att din ekonomi inte drabbas lika mycket. Beloppet varierar beroende på din ålder, ditt valda försäkringsbelopp och graden av arbetsoförmåga.

Sjukkapital, även kallat förtidskapital, kan du i regel bara teckna i kombination med en sjuk-, olycksfalls-, eller livförsäkring.

Checklista för bästa möjliga sjukförsäkring:

  • Kontrollera vad du kan få via din anställning.
  • Fyll i formuläret och bli kontaktad av utvalda försäkringsbolag som vill ge dig sin bästa lösning.
  • Diskutera med försäkringsbolagens säljare och lär dig mer.
  • Ta ställning till vilket erbjudande som är bäst. Du kan också tacka nej till alla.

Få erbjudanden på sjukförsäkringar