Fyra studenter två tjejer och två killar sitter runt soffbordet i en lägenhet och käkar pasta till middag.

Måste man ha hemförsäkring?

Det finns inget juridiskt tvång att ha en hemförsäkring, men att 97 procent av svenskarna har det är ingen slump. Hemförsäkringen ger ett viktigt grundskydd om du drabbas av inbrott, överfall, trubbel utomlands eller juridiska tvister.

Bild på artikelförfattaren Dag Kättström.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 10.12.2021 10:53

Det är lätt att tänka att en hemförsäkring är onödig om du till exempel är student med få ägodelar som precis flyttat hemifrån. Men det handlar inte bara om att få tillbaka pengar för datorn som blev stulen. En hemförsäkring är mer än så.

  • Du får hjälp med skadeståndet om du orsakar en brand så att hela fastigheten brinner upp.
  • Du har automatiskt en reseförsäkring i 45 dagar. Oumbärligt om du skulle bli sjuk utomlands.
  • Du har rättsskydd och kan få ersättning för ombudskostnader vid juridisk tvist.
  • Om du blir överfallen har du rätt till ersättning.

– Vissa personer kanske tycker att de inte har så dyrbara ägodelar men de behöver ändå en hemförsäkring på grund av att det ingår ett reseskydd, rättsskydd, ansvarsskydd och överfallsskydd i alla hemförsäkringar, säger Anna-Karin Baltzari Danfors, chef på Konsumenternas Försäkringsbyrå i ett pressmeddelande.

Många missförstånd

Av de 400.000 personer i Sverige som saknar hemförsäkring är det inte alla som tagit ett medvetet beslut. Det är tyvärr vanligt att rena missförstånd gör att människor saknar det skydd en hemförsäkring kan ge.

Att flytta hemifrån innebär normalt att man måste teckna en hemförsäkring. Den man har haft i föräldrahemmet gäller inte även om man fortsätter att vara skriven där. Om man tillfälligt bor på annan ort kan hemförsäkringens så kallade bortaskydd gälla, men det ger sämre skydd.

En hemförsäkring gäller alla personer i en bostad, så om man flyttar ihop med en sambo eller bor tillsammans med kompisar behövs endast en hemförsäkring. Det blir onödigt dyrt att ha separata. Men det är då viktigt att alla står med på försäkringsbrevet.

Anna-Karin Baltzari Danfors
Anna-Karin Baltzari Danfors, vd för Konsumenternas Försäkringsbyrå.

– Vissa försäkringsbolag kräver att sammanboende aktivt måste skriva in sig på samma försäkringsbrev. Det räcker inte alltid med att man är folkbokförda på samma adress, säger Anna-Karin Baltzari Danfors.

Jämför försäkringsbolag

När du ska teckna en hemförsäkring lönar det sig att jämföra flera försäkringsbolag. Några saker att tänka på:

  • Bor du i bostadsrätt eller villa? Då behövs bostadsrättstillägg eller villaförsäkring.
  • Vill du ha allriskskydd (drulle)? Då kan du få ersättning om du tappar mobilen, men kontrollera vilka krav på aktsamhet försäkringsbolaget har.
  • Om du inte har en olycksfallsförsäkring brukar man kunna komplettera hemförsäkringen med ett sådant skydd.
  • En hemförsäkring gäller ett år i taget och kan bara sägas upp om behovet förändras, om du till exempel flyttar ihop med någon som redan har en hemförsäkring.