En kvinna på en cykel har tagit en paus och kollar bakom sig.

Hitta en bra sjuk- och olycksfalls­försäkring

“Det händer aldrig mig”, är det lätt att tänka. Men det är viktigt att fråga sig vad som faktiskt händer om olyckan är framme och du skadar dig, eller om sjukdom plötsligt slår till.

Olycksfallsförsäkringarna finns i många olika utföranden och kan täcka alltifrån kostnader i samband med snedskäret i skidbacken till trygghet vid långa sjukskrivningar. Man kan även komplettera sin olycksfallsförsäkring med en sjukdel och då kallas det sjuk- och olycksfallsförsäkring

Hitta bra erbjudanden

Få rådgivning och personliga erbjudanden från upp till tre olika försäkringsbolag.

Låt bolagen konkurrera

De vet att de tävlar med varandra om att få dig som kund. Välj det bolag som känns bäst.

Spara tid och pengar

Det enda du behöver göra är att fylla i formuläret.

Redo? Det är gratis och utan bindning

Välj rätt skydd

Det är vanligt att man är olycksfallsförsäkrad via skola, arbetsgivare eller fackförbund. Men för ett heltäckande skydd kan man behöva teckna en individuell försäkring. I många hemförsäkringar ingår olycksfall som ett tillval, men oftast inte till samma nivåer som en separat olycksfallsförsäkring.

Den exakta uppbyggnaden av en sjuk- och olycksfallsförsäkring kan skilja sig mellan olika bolag. Här är några av de viktigaste komponenterna:

  • Medicinsk invaliditet. Du får ersättning för att du till exempel skadat en fot och inte kan springa längre eller drabbats av en svår livslång sjukdom. Beloppets storlek beror på invaliditetsgraden och de villkor som du har valt. Bra att ha i åtanke är att du får lägre försäkringsbelopp ju äldre du blir.
  • Ekonomisk invaliditet. Du får ersättning om din arbetsförmåga har blivit nedsatt. Hur mycket du får i ersättning beror på ditt valda försäkringsbelopp.
  • Vårdkostnader. Du kan få ersättning om du behöver betala för medicin, rehabilitering, tandvård, resor med mera.
  • Ärr. Om du får ärr till följd av en olycka kan du få ersättning. Ärrets placering och storlek avgör hur mycket du får i ersättning. Vissa försäkringsbolag erbjuder även ersättning för ärr till följd av sjukdom.
  • Allvarlig diagnos. Om du skulle bli diagnoserad med en allvarlig sjukdom kan du få ett engångsbelopp utbetalat om du har en sjuk- och olycksfallsförsäkring. Beloppet är oftast 50 000 kronor, men kan vara högre beroende på vilket försäkringsbelopp du väljer.
  • Dödsfallsersättning. Dina efterlevande får ersättning för kostnader för till exempel begravning. Med en livförsäkring ökar ersättningen.
  • Kristerapi. Du får tillgång till en av försäkringsbolaget anvisad psykolog för samtal i samband med en svår händelse.

Att tänka på när du tecknar en sjuk- och olycksfallsförsäkring

Olycksfallsförsäkringarna kan omfatta olika händelser, platser och tidpunkter. Arbetsgivarens försäkring kanske inte ersätter en olycka på fritiden, fackets gruppförsäkring kanske inte omfattar sjukdom. Det gäller att läsa på och bedöma vilken trygghet man vill ha. Efter 65 övergår de flesta sjuk- och olycksfallsförsäkringar till att bara täcka olycksfall.

Hälsodeklaration

Du kan bli ombedd att fylla i en hälsodeklaration. Detta är något du gör själv och det krävs inga läkarintyg, men försäkringsbolaget kan komma att kontakta din läkare efter att ha inhämtat ditt samtycke. Om du skulle ha någon allvarlig diagnos och du vill teckna en sjukförsäkring kan det innebära att försäkringsbolaget nekar försäkring, eller att premien justeras. Man bör alltid vara sanningsenlig i hälsodeklarationen eftersom utbetalningen annars kan hållas inne.

Checklista för bästa möjliga sjuk- och olycksfallsförsäkring:

  • Tänk igenom vilken nivå du vill ligga på.
  • Fyll i formuläret och bli kontaktad av utvalda försäkringsbolag som vill ge dig sin bästa lösning.
  • Diskutera med försäkringsbolagens säljare och lär dig mer.
  • Ta ställning till vilket erbjudande som är bäst. Du kan också tacka nej till alla.

Få erbjudanden på olycksfallsförsäkringar