En husbil står parkerad på en strand.

Försäkring för husvagn, husbil och släpvagn

Brukar du åka på semester med husvagnen eller husbilen? Då kan du behöva en husvagnsförsäkring eller husbilsförsäkring. Och om du åker med exempelvis hästtransport eller annat släpfordon kan du vilja ha en släpvagnsförsäkring. Här går vi igenom vad respektive försäkring täcker och hur mycket de kostar.

Bild på artikelförfattaren Victor Horn.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 12.10.2020 11:11

Måste man försäkra husbil eller hus- och släpvagn?

Den gemensamma nämnaren för dessa tre försäkringar är att de alla kan halv- eller helförsäkras. Din husbil kräver en trafikförsäkring, medan husvagnen och släpvagnen inte behöver trafikförsäkras.

Trafikförsäkringen är en försäkring som du måste ha enligt svensk lag för att framföra ditt fordon. Det innebär att du måste ha åtminstone en trafikförsäkring för din husbil. Eftersom släp- och husvagn inte kräver en trafikförsäkringen måste du inte försäkra dem. Däremot rekommenderas att du gör det, för även om din bil är halv- eller helförsäkrad har din släp- eller husvagn inget försäkringsskydd.

Husvagnsförsäkring

En husvagn i retrostil står parkerad i närheten av en granskog.
Husvagnsförsäkring. För att slappna av och känna dig så trygg som möjligt under husvagnssemestern är det bra att teckna en försäkring till din husvagn.

Gör husvagnssemestern tryggare med en husvagnsförsäkring. Bilens trafikförsäkring gäller även för din husvagn, så du behöver ingen separat trafikförsäkring för husvagnen. Däremot kan du välja att antingen halv- eller helförsäkra din husvagn. Du kan du få ersättning vid stöld, brand samt glas- och vagnskada. Du får även ansvars- och rättsskydd, och vissa bolag erbjuder ett reseavbrottsskydd som ger dig ersättning om du behöver avbryta din resa till följd av exempelvis en olycka.

Vissa helförsäkringar täcker också skador till följd av feltankning eller maskinskada på fast monterade vitvaror. Ofta kan du också få ersättning om teven eller andra ägodelar i din husvagn skadas i en trafikolycka.

Vad kostar en husvagnsförsäkring?

Kostnaden för en helförsäkrad husvagn brukar vara strax under en tusenlapp per år. Det exakta priset för en husvagnsförsäkring påverkas dock av försäkringens omfattning, din ålder, val av självrisk, var du bor samt husvagnens årsmodell och vikt.

Husbilsförsäkring

En husbil står stilla bredvid en väg vid havskanten.
Husbilsförsäkring. Husbilen måste försäkras med åtminstone en trafikförsäkring, men det rekommenderas att du väljer en halv- eller helförsäkring.

Om du har en husbil behöver du enligt lag trafikförsäkra den på samma sätt som du är tvungen att trafikförsäkra en vanlig bil. Därefter kan du välja att teckna en halv- eller helförsäkring för att få utökat skydd.

Trafikförsäkringen ger ersättning för skador på förare och passagerare samt skador på annans egendom. Den ger däremot inte skydd för husbilen.

Om du tecknar en halvförsäkring till din husbil kan du få ersättning vid brand, stöld, inbrott samt glas- och maskinskada. Du får ofta också ersättning för personlig egendom, det vill säga de saker du tar med dig och förvarar i din husbil. Dessutom ingår i regel räddningsskydd, rättsskydd, ansvarsskydd och ersättning för semesteravbrott.

Med en helförsäkring får du innehållet i trafik- och halvförsäkringen samt en vagnskadeförsäkring. Den ersätter skador på din husbil, exempelvis vid trafikolycka eller om husbilen skulle utsättas för skadegörelse.

Vad kostar en husbilsförsäkring?

Priset på en husbilsförsäkring varierar, men en helförsäkrad husbil kostar ungefär 3000–5000 kronor per år. Den exakta kostnaden för en husbilsförsäkring beror på en rad faktorer, främst din ålder, var du bor, vilken husbil du kör (modell och ålder), antal körda mil, vilken självrisk du väljer och vilken omfattning försäkringen har. Om du köper någon tilläggsförsäkring, som assistansförsäkring, får du också räkna med en dyrare totalpremie.

Om du ställer av husbilen under de delar av året då den inte används kan du komma undan med en lägre premie. När du anmäler avställning till Transportstyrelsen ändras din halv- eller helförsäkring automatiskt till en avställningsförsäkring. Den återgår till din ordinarie försäkring när du ställer på fordonet igen.

Avställningsförsäkring

Avställningsförsäkringen kallas också för garageförsäkring, och täcker i regel stöld, brand och vagnskada på avställda fordon. Den inkluderar också ett rättsskydd. Något enkelt förklarat fungerar den som en helförsäkring för din avställda husbil.

Om du enbart har en trafikförsäkring behöver du teckna en separat avställningsförsäkring för att skydda din avställda husbil. Den kostar ungefär mellan 10 och 20 procent av priset för en helförsäkring. Det innebär att du kan spara mycket pengar under exempelvis vintern, då du kanske inte kör husbilen ofta. När husbilen är avställd kan du också spara pengar genom att slippa betala fordonsskatt och trafikförsäkring.

Assistansförsäkring

I din halv- eller helförsäkring ingår en räddningsförsäkring. Den ersätter hemtransport och bärgning om din husbil blir skadad, stulen eller får motorfel.

Du kan stärka din räddningsförsäkring genom att teckna en assistansförsäkring. Den ger dig snabb hjälp utan självrisk. Du kan då få reparation, bärgning och hjälp med övernattning. Assistansförsäkringen tecknar du som en tilläggsförsäkring till din halv- eller försäkring eller som en separat försäkring.

Hitta den bästa och billigaste husbilsförsäkringen. Fyll i formuläret för att jämföra och få offerter på försäkringar till din husbil.

Fuktskada i husbil och husvagn

Vissa försäkringsbolag täcker vattenskador från exempelvis läckage i din husbils eller husvagns bostadsutrymme, men att fukt- och mögelskador alltid täcks är inte en självklarhet. Kolla därför det med ditt försäkringsbolag eller i dina försäkringsvillkor.

Med en helförsäkring kan läckage från tank- och ledningssystemet täckas, men läckage på grund av sönderfrusna ledningar brukar inte ersättas.

Ska du ut och resa med bilen? Tänk på detta: Hyra bil och resa med egen bil utomlands.

Släpvagnsförsäkring

En svart bil drar en större, vit släpvagn längs en grusväg.
Släpvagnsförsäkring. Att försäkra din släpvagn är sällan dyrt och ger dig ökad trygghet i trafiken.

I likhet med husvagnar kräver släp och släpvagnar ingen trafikförsäkring (men du måste ha en trafikförsäkring för dragbilen), utan de kan antingen halv- eller helförsäkras. Halvförsäkringen täcker brand-, stöld- och glasskador, och ersätter skador på utrustning som reservhjul. Du får också rätts- och ansvarsskydd. Helförsäkringen täcker utöver detta även skador på släpvagnen.

Om du transporterar häst eller annat djur i släpet bör du noggrant granska villkoren i din släpförsäkring. Det är nämligen inte alla försäkringsbolag som täcker skador inuti släpet orsakade av djuret. I vissa fall behöver du teckna en helförsäkring eller tilläggsförsäkringar för att sådana skador ska täckas.

Vilka släp gäller försäkringen för?

Släpvagnsförsäkringen inkluderar oftast alla de vanligaste sorternas släp, som häst- och djurtransport, båtvagnar, släpkärror och flakvagnar. Det finns också särskilda släpvagnsförsäkrignar för företag, som är riktade mot företagsägda släp. Du kan också teckna särskilda försäkringar för tunga släp eller släp som tillhör någon annan.

Vad kostar en släpvagnsförsäkring?

Premien för en släpvagnsförsäkring är oftast låg, och årskostnaden brukar inte vara mer än några hundralappar. Hur mycket du får betala för en släpförsäkring skiljer sig därför inte särskilt mycket mellan de olika försäkringsbolagen.

Tips: Att tänka på

Innan du väljer försäkring för din husbil, husvagn eller släpvagn bör du kontrollera vad som ingår och inte ingår i din försäkring. En halv- eller helförsäkring hos ett försäkringsbolag kanske inte täcker skada orsakad av skadedjur som möss och råttor, medan ett annat bolag erbjuder skydd för sådana skador. Vad som ersätts vid skada står i försäkringsvillkoren.

Kolla också upp om det finns några begränsningar av vad försäkringen täcker. Exempelvis brukar ersättning för personlig egendom kunna begränsas till cirka 20 000 kronor. Om din husbil är något dyrare än vanligt och saknar godkänd spårningsutrustning – särskilt om du befinner dig utanför EES-området – kan du få nedsatt ersättning med 50 procent. Kolla även var försäkringen gäller, ifall du ska resa utanför Sverige eller EU.

Ta alltid med ditt registreringsbevis om du ska resa med ditt fordon utomlands. I vissa länder behöver du ett Grönt kort som försäkringsbevis.

Husbilsförsäkringen gäller i regel inte om du hyr ut eller lånar ut din husbil mot betalning. Var därför noggrann med att granska dina försäkringsvillkor och tänka till en extra gång innan du hyr ut ditt fordon.

Olika försäkringsbolag och olika försäkringar har olika försäkringsvillkor. Det rekommenderas därför att du jämför försäkringar från flera olika försäkringsbolag innan du bestämmer dig för en försäkring till din husbil, husvagn eller släpvagn. Det gör du enklast genom att fylla i formuläret.