En leende kvinna med mopedhjälm sitter på en moped och kollar åt höger.

Skaffa en bra mopedförsäkring

Oavsett om du eller ditt barn har en moped klass 1 eller moped klass 2 behövs en försäkring. Här kan du läsa om de olika mopedförsäkringarna och vad de inkluderar, samt vad du bör tänka på när du ska försäkra mopeden.

Få och jämför erbjudanden på mopedförsäkringar med vår kostnadsfria tjänst. Fyll i formuläret och hitta den bästa försäkringen för dig.

Hitta den bästa mopedförsäkringen

Få rådgivning och personliga erbjudanden från upp till tre olika försäkringsbolag.

Låt bolagen konkurrera

De vet att de tävlar med varandra om att få dig som kund. Välj det bolag som känns bäst.

Spara tid och pengar

Det enda du behöver göra är att fylla i formuläret.

Vad ingår i mopedförsäkringen?

Med en bra, omtäckande mopedförsäkring får du skydd för om du skulle skada dig eller om du skulle skada någon annans saker, om mopeden skulle stjälas eller ta skada av brand och om den skulle skadas i en olycka eller skadegörelse.

Men exakt vad som ingår i en mopedförsäkring beror på vilken försäkringsnivå du väljer. Det finns tre olika nivåer.

Trafikförsäkring

Enligt svensk lag måste du ha en trafikförsäkring för att få köra moped, oavsett om det är en EU-moppe, elmoped eller mopedbil. Trafikförsäkringen ger ersättning för personskador och skador på andra personers egendom. Skador på din egen moped täcks inte av trafikförsäkringen. För det krävs en halv- eller helförsäkring.

Halvförsäkring

Med en halvförsäkring täcks stöld av och skador på din moped orsakade av brand eller stöldförsök. Om din moped har blivit stulen och det visar sig att den inte har varit låst med ett skydd som är godkänt av Stöldskyddsföreningen kan du få lägre ersättning.

I en halvförsäkring ingår oftast ett rättsskydd som ersätter kostnader för advokat och rättegång vid eventuell tvist. Även räddningsskydd kan ingå. Det innebär att du får ersättning för transport om mopeden slutar fungera, blir stulen eller om du på grund av sjukdom eller olycksfall inte kan ta dig hem på egen hand. Vissa försäkringsbolag erbjuder också ersättning om mopedens glasrutor tar skada av exempelvis stenskott.

Halvförsäkringen utgörs av trafikförsäkringen och en så kallad delkaskoförsäkring.

Helförsäkring

En helförsäkring täcker skador på själva mopeden, exempelvis bucklor och repor. Du får dessutom ersättning om din moped utsätts för skadegörelse. En helförsäkring består av trafikförsäkringen och halvförsäkringens delkasko.

Vad gäller för olika mopeder?

Mopeder klass 1, även kallade EU-mopeder, är registrerade mopeder som får köra i högst 45 kilometer per timme. Mopeder klass 2 är oregistrerade och får köra i högst 25 kilometer per timme. Motordrivna eller motoriserade cyklar räknas sedan januari 2016 som klass 2-mopeder. Elmopeder kan tillhöra både klass 1 och klass 2.

En moped klass 1 måste alltid ha en trafikförsäkring, såvida mopeden inte är avställd. En moped klass 2 måste bara ha en trafikförsäkring när den används. För båda mopedklasserna går det att utöka trafikförsäkringen med en halv- eller helförsäkring.

Mopedbilsförsäkring

Mopedbilar räknas som moped klass 1 och behöver därför ha en trafikförsäkring för att få köras. Du kan utöka trafikförsäkringen med en halvförsäkring eller helförsäkring.

En mopedbilsförsäkring fungerar som en vanlig mopedförsäkring, men innehåller även en försäkring för mopedbilens glasrutor. Om du tecknar en helförsäkring kan du hos vissa försäkringsbolag också få en maskinskadeförsäkring, som täcker skador på mopedbilens motor eller växellåda.

Säkerhet

Antalet mopedbilar har ökat de senaste åren – och det har även antalet olyckor med mopedbilar. En mopedbil är ett fordon med relativt låg krocksäkerhet eftersom de inte omfattas av samma säkerhetskrav som personbilar gör. De väger också betydligt mindre än personbilar. Maxvikten för en mopedbil är nämligen 425 kilo, så för att spara vikt kan viss säkerhet i mopedbilen bortprioriteras. Det är inte heller alla mopedbilar som har krockkuddar. Det innebär att en mopedbil som krockar kan kvaddas helt och hållet. Du som förare riskerar att skadas allvarligt eller dö.

Var därför noggrann med att köra försiktigt och att maximera din egen säkerhet. Använd alltid säkerhetsbältet och LGF-skylt bak på mopedbilen. Då ser andra trafikanter att ditt fordon är långsamtgående.

Det finns ingen lag som säger att mopedbilar ska ha vinterdäck, men för din och dina medtrafikanters säkerhet bör du byta till vinterdäck när det är snö och is utomhus.

Hyra moped utomlands

En man och en kvinna åker på en hyrmoped utomlands.
Hyra moped. Kom ihåg att de hyrregler och försäkringar som gäller i Sverige inte alltid gäller utomlands. Se därför över villkoren noggrant när du hyr moped på semestern.

Att hyra moped utomlands brukar inte vara någon svår match. Däremot kan det vara svårt att veta vilken försäkring du behöver teckna – för du kommer att vilja ha en försäkring även på semestern. I många länder täcker hyrfordonets trafikförsäkring inte de skador som du själv kan drabbas av. Samtidigt får du inte någon ersättning om du skulle vara inblandad i en singelolycka eller om du skulle orsaka en olycka, såvida du inte tecknar en så kallad förarplatsförsäkring.

När du ska hyra moped utomlands bör du undersöka försäkringsvillkoren noggrant. Om det behövs bör du också teckna kompletterande skydd för person- och sakskador. Fotografera hyrmopeden innan och efter att du hyr den, så att du har bevis på befintliga och eventuella nya skador.

Om du har tecknat en hemförsäkring har du även ett reseskydd. Det innebär att du kan få ersättning för bland annat sjukhusbesök om du skulle skada dig i en olycka under din resa. Reseskyddet gäller vanligtvis i 45 dagar, men om du tecknar ett utökat reseskydd eller en separat reseförsäkring får du ett mer omfattande skydd som gäller längre.

Vad kostar en mopedförsäkring?

Priset för en mopedförsäkring beror bland annat på mopedens typ, ålder och modell, men även den försäkringsnivå du väljer kommet att påverka kostnaden. En helförsäkring ger dig ett utökat skydd men kommer också att kosta mer. Var du bor och vilken självrisknivå du väljer är andra faktorer som påverkar premien.

Mopedförsäkringens exakta kostnad varierar också mellan olika försäkringsbolag. De olika bolagen har dessutom olika villkor. Det kan därför vara bra att jämföra försäkringar från flera bolag, så att du kan räkna ut kostnaden och hitta den billigaste försäkringen som passar dig.

Vill du jämföra mopedförsäkringar och deras kostnader? Fyll i formuläret på Försäkring.se och få erbjudanden på mopedförsäkringar från flera försäkringsbolag. Tjänsten är gratis, enkel och helt utan bindning. Du kan alltid tacka nej till de erbjudanden du får.

Få erbjudanden på mopedförsäkringar