Skaffa en bra mopedförsäkring

Oavsett om du eller ditt barn har en moped klass I eller moped klass II behövs en försäkring. Här kan du läsa om de olika mopedförsäkringarna och vad de inkluderar, samt vad du bör tänka på när du ska försäkra mopeden.

Få och jämför erbjudanden på mopedförsäkringar med vår kostnadsfria tjänst. Fyll i formuläret och hitta den bästa försäkringen för dig.

Hitta bra erbjudanden

Få rådgivning och personliga erbjudanden från upp till tre olika försäkringsbolag.

Låt bolagen konkurrera

De vet att de tävlar med varandra om att få dig som kund. Välj det bolag som känns bäst.

Spara tid och pengar

Det enda du behöver göra är att fylla i formuläret.

Vad ingår?

Med en bra, omtäckande mopedförsäkring får du skydd för om du skulle skada dig eller om du skulle skada någon annans saker, om mopeden skulle stjälas eller ta skada av brand och om den skulle skadas i en olycka eller skadegörelse.

Men exakt vad som ingår i en mopedförsäkring beror på vilken försäkringsnivå du väljer. Det finns tre olika nivåer.

Trafikförsäkring

Enligt svensk lag måste du ha en trafikförsäkring för att få köra moped, oavsett om det är en EU-moppe, elmoped eller mopedbil. Trafikförsäkringen ger ersättning för personskador och skador på andra personers egendom. Skador på din egen moped täcks inte av trafikförsäkringen. För det krävs en halv- eller helförsäkring.

Halvförsäkring

Med en halvförsäkring täcks stöld av och skador på din moped orsakade av brand eller stöldförsök. Om din moped har blivit stulen och det visar sig att den inte har varit låst med ett skydd som är godkänt av Stöldskyddsföreningen kan du komma att få lägre ersättning.

I en halvförsäkring ingår oftast ett rättsskydd som ersätter kostnader för advokat och rättegång vid eventuell tvist. Även räddningsskydd kan ingå. Det innebär att du får ersättning för transport om mopeden slutar fungera, blir stulen eller om du på grund av sjukdom eller olycksfall inte kan ta dig hem på egen hand. Vissa försäkringsbolag erbjuder också ersättning om mopedens glasrutor tar skada av exempelvis stenskott.

Halvförsäkringen utgörs av trafikförsäkringen och en så kallad delkaskoförsäkring.

Helförsäkring

En helförsäkring täcker skador på själva mopeden, exempelvis bucklor och repor. Du får dessutom ersättning om din moped utsätts för skadegörelse. En helförsäkring består av trafikförsäkringen och halvförsäkringens delkasko.

Hyra moped utomlands

hyra moped
Hyra moped. Kom ihåg att de hyrregler och försäkringar som gäller i Sverige inte alltid gäller utomlands. Se därför över villkoren noggrant när du hyr moped på semestern.

Att hyra moped utomlands brukar inte vara någon svår match. Däremot kan det vara svårt att veta vilken försäkring du behöver teckna – för du kommer att vilja ha en försäkring även på semestern. I många länder täcker hyrfordonets trafikförsäkring inte de skador som du själv kan drabbas av. Samtidigt får du inte någon ersättning om du skulle vara inblandad i en singelolycka eller om du skulle orsaka en olycka, såvida du inte tecknar en så kallad förarplatsförsäkring.

När du ska hyra moped utomlands bör du undersöka försäkringsvillkoren noggrant. Om det behövs bör du också teckna kompletterande skydd för person- och sakskador. Fotografera hyrmopeden innan och efter att du hyr den, så att du har bevis på befintliga och eventuella nya skador.

Om du har tecknat en hemförsäkring har du även ett reseskydd. Det innebär att du kan få ersättning för bland annat sjukhusbesök om du skulle skada dig i en olycka under din resa. Reseskyddet gäller vanligtvis i 45 dagar, men om du tecknar ett utökat reseskydd eller en separat reseförsäkring får du ett mer omfattande skydd som gäller längre.

Vad kostar en mopedförsäkring?

Priset för en mopedförsäkring beror bland annat på mopedens ålder och modell, men även den försäkringsnivå du väljer kommet att påverka kostnaden. En helförsäkring ger dig ett utökat skydd men kommer också att kosta mer.

Mopedförsäkringens exakta kostnad varierar också mellan olika försäkringsbolag. De olika bolagen har dessutom olika villkor. Det kan därför vara bra att jämföra försäkringar från flera bolag, så att du kan räkna ut kostnaden och hitta den billigaste försäkringen som passar dig.

Vill du jämföra försäkringar och deras kostnader? Fyll i formuläret på Försäkring.se och få erbjudanden på mopedförsäkringar från flera försäkringsbolag. Tjänsten är gratis, enkel och helt utan bindning. Du kan alltid tacka nej till de erbjudanden du får.

Få erbjudanden på mopedförsäkringar