Artiklar om försäkringar

Osäker på vilken försäkring du ska välja, eller vill du bara veta mer? Här har vi samlat information som kan hjälpa dig på traven. Läs på om hur du sänker priset på bilförsäkringen, vad du bör tänka på när du ska byta försäkring och vad skillnaden mellan en hemförsäkring och villaförsäkring är.

Hoppa till en kategori direkt:

Generellt | Fordonsförsäkring | Boendeförsäkring

Generellt

En kvinna i stickad tröja lutar sig mot en bil med blicken fäst mot vattnet.
Vilka olika försäkringar finns?

Här går vi igenom de vanligaste försäkringarna på marknaden. De kan delas upp i tre grupper: socialförsäkringar, kollektivavtalade försäkringar och privatförsäkringar.

En leende mor spänner fast sin bebis i en bilstol.
Vilka försäkringar bör man ha?

Vilka försäkringar behöver man egentligen? Här reder vi försäkringarna du behöver, de som är bra att ha, de som du kan strunta i – och vad du kan få betala för din försäkring.

Två äldre kvinnor badar och den ena tappar till bådas förfäran sin telefon i vattnet.
Drulle och allrisk – tänk på det här

Drulle- eller allriskförsäkring är ett populärt tillval för både hem- och bilförsäkringar. Så populärt att det ibland ingår i försäkringens grundpaket. Men vad får du när du betalar för detta “otursskydd”?

Unga glada föräldrar liggandes på ett trägolv i ett nordiskt hem med sin lilla förundrade bebis emellan dem.
Checklista: Så byter du försäkringsbolag

Det kan uppstå många anledningar till att byta försäkringsbolag. Ofta är det i samband med att förändringar inträffar i livet. För att det ska gå smidigt är det en del saker du behöver tänka på.

Par i övre medelåldern sitter avslappnat i sin soffa och pratar glatt.
Så får du samlingsrabatt på dina försäkringar

Att samla sina försäkringar och ha dem hos samma bolag kan ge rabatt på premien. Då sparar du mycket pengar på längre sikt. Om du är aktiv och förhandlar med försäkringsbolaget kan du få fler samlingsrabatter.

Solen lyser upp en svensk golfbana i gryningen.
Lista: 8 försäkringar du inte visste fanns

Det finns många försäkringar på marknaden, både stora och små, generella och nischade. Här listar vi åtta av de ovanligaste försäkringarna du kan (men inte nödvändigtvis borde) teckna.

Fordonsförsäkring

Ett par sitter i ett fordon och skrattar tillsammans.
Försäkring för bil, båt, mc och andra fordon

Fordonsförsäkring kallas det du tecknar för motorfordon och släp. De brukar delas in i tre nivåer: trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Fordonsförsäkringar brukar vara relativt lika, men det finns också vissa skillnader att hålla reda på.

Grön veteranbil på en parkeringsplats i dagsljus.
Välja bilförsäkring – att tänka på

Trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring? Och behöver man verkligen några tillägg? Många frågor ska besvaras när det är dags att teckna försäkring till bilen. Här kan du läsa om vad du bör tänka på för att kunna hitta rätt bilförsäkring för dig.

En glad kvinna tittar ut genom sin försäkrade bils sidoruta.
Guide: Så får du en billigare bilförsäkring

När du ska välja bilförsäkring kan du spara flera tusenlappar på att välja rätt. Faktum är att skillnaden mellan den billigaste och dyraste bilförsäkringen kan vara upp till 10 000 kronor. Här går vi igenom hur du ska göra för att få den bästa och billigaste bilförsäkringen.

En glad familj bestående av två vuxna och ett barn åker i en bil i kvällsljus.
Hyra bil och resa med egen bil utomlands

Att åka på bilsemester har varit populärt under en lång tid. Och viljan att ge sig ut på en långresa ser inte ut att avta. Men det är inte alltid säkert att din svenska bilförsäkring är giltig även i utlandet. Här listar vi vad du bör tänka på om du ska åka med egen bil eller med hyrbil utomlands.

En husbil står parkerad på en strand.
Försäkring för husvagn, husbil och släpvagn – vad kostar det och vad ingår?

Brukar du åka på semester med husvagnen eller husbilen? Då kan du behöva en husvagnsförsäkring eller husbilsförsäkring. För hästtransport eller annat släpfordon finns det en särskild släpvagnsförsäkring. Här går vi igenom vad respektive försäkring täcker och hur mycket de kostar.

Skrattande man med ung kvinna i röd veteranbil av 50-talsmodell.
Hitta bäst entusiastförsäkring för din veteranbil

Har du en ögonsten i garaget som du luftar då och då? Efter 30 år klassas en bil som veteranfordon av Transportstyrelsen. Om du bara kör bilen vid speciella tillfällen kan du troligen teckna en veteranbilsförsäkring, vilket ger betydligt lägre premier än en vanlig bilförsäkring.

Ett par, en man och en kvinna, sitter på en vattenskoter som kör fram på vattnet.
Försäkringar för specialfordon och övriga motorfordon

Fordon som du kanske inte använder varje dag kan ofta behöva en särskild försäkring beroende på vilken sorts fordon det gäller. Vanligtvis fungerar dessa försäkringar som en vanlig bilförsäkring, där du kan välja mellan tre försäkringsnivåer: den obligatoriska trafikförsäkringen, halvförsäkringen och den omfattande helförsäkringen.

Boendeförsäkring

Fyra studenter, två tjejer och två killar, sitter runt soffbordet i en lägenhet och käkar pasta till middag.
Måste man ha hemförsäkring?

Det finns inget juridiskt krav på att ha en hemförsäkring, men att 97 procent av svenskarna har det är ingen slump. Hemförsäkringen ger ett viktigt grundskydd om du drabbas av inbrott, överfall, trubbel utomlands eller juridiska tvister.

Medelstor relativt nybyggd vit villa i välbärgad svensk förort ståendes på välklippt gräsmatta i kvällssol.
Vad är det för skillnad mellan en hemförsäkring och en villaförsäkring?

När det är dags att försäkra bostaden är det många som blir förvirrade av begreppen hemförsäkring, villaförsäkring och villahemförsäkring. Här reder vi ut skillnaderna.

Läst klart? Ta mig till formuläret!