Ett par sitter i ett fordon och skrattar tillsammans.

Fordonsförsäkringar – försäkring för bil, båt, mc och andra fordon

Få erbjudanden på försäkringar kopplade till ditt fordon – gratis och utan bindningar.

Jämför försäkringar för motorfordon som bil, mc, husvagn och skoter. Fyll i formuläret och få offerter från upp till tre försäkringsbolag.

Olika fordonsförsäkringar

Vad är en fordonsförsäkring?

Fordonsförsäkring kallas de försäkringar som du tecknar för ett motorfordon och släp, exempelvis husvagn. Försäkringar för olika fordon brukar vara relativt lika, men det finns också vissa skillnader att hålla reda på.

Fordonsförsäkringar brukar delas in i tre nivåer: trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring.

TrafikförsäkringHalvförsäkringHelförsäkring
    Skydd för din bils yttre
  Skydd för dig och din bil Skydd för dig och din bil
Skydd för andra personer och fordon Skydd för andra personer och fordon Skydd för andra personer och fordon

Trafikförsäkring

Trafikförsäkringen är den mest grundläggande fordonsförsäkringen. Den måste du som fordonsägare ha enligt svensk lag för att få köra ditt fordon. Trafikförsäkringen täcker skador mot andra fordon, personer och andras egendom, men den täcker inte skador på ditt fordon.

Halvförsäkring

I en halvförsäkring ingår trafikförsäkringen och en delkaskoförsäkring. Delkasko täcker skador på ditt eget fordon. De skador som halvförsäkringen täcker är skador till följd av brand och inbrott samt glas- och maskinskada. Dessutom får du i regel ersättning om ägodelar i din bil stjäls. Försäkringen inkluderar även ett rättsskydd och ett räddningsskydd.

Helförsäkring

Helförsäkringen är den mest omfattande fordonsförsäkringen. Den består av både trafikförsäkringen och halvförsäkringens innehåll samt en vagnskadeförsäkring. Den ger dig ersättning för yttre skador på ditt fordons kaross. Sådana skador kan till exempel vara repskador eller plåtskador.

Vad bör jag tänka på?

Som med alla andra försäkringar är det viktigt att du inte bara tänker på hur mycket fordonsförsäkringen kostar, utan du bör också se över försäkringens innehåll. Vad får du egentligen skydd för – och vad behöver du skydd för? Håll också koll på vilka tilläggsförsäkringar som finns. De ger dig utökat skydd och kan komplettera fordonsförsäkringens innehåll.

Det finns alltså en hel del att hålla koll på när det gäller fordonsförsäkringar. Bland våra nyttiga artiklar hittar du mer information som hjälper dig i ditt val av försäkring. Här får du exempelvis tips om att välja rätt bilförsäkring. Ska du åka bil utomlands? Håll då koll på detta.

Få erbjudanden på fordonsförsäkringar