Hyra bil och resa med egen bil utomlands
Sevärdheter, familjetid, äventyr. Att åka på bilsemester har varit populärt under en lång tid. Och viljan att ge sig ut på en långresa ser inte ut att avta. Men det är inte alltid säkert att din svenska bilförsäkring är giltig även i utlandet. Här listar vi vad du bör tänka på om du ska åka med egen bil eller med hyrbil utomlands.
Vi hjälper dig med vad du behöver tänka på inför bilsemestern – oavsett om du ska hyra en bil på semestern eller åka med egen bil utomlands.
Resa med egen bil inom EU
Det är inte säkert att din bilförsäkring gäller utomlands. Om du har en trafikförsäkring för din bil gäller den inom hela Europeiska unionen och flera andra länder. Du kan däremot behöva ha med dig ett så kallat Grönt kort, vilket fungerar som ett försäkringsbevis.
För att få ett Grönt kort ska du kontakta ditt försäkringsbolag. Om du inte har ett Grönt kort och reser till ett land med krav på sådant måste du köpa en trafikförsäkring vid gränsen till landet. Den försäkringen kallas för en gränsförsäkring.
Om du vill ha utökat skydd, som helförsäkring och assistansförsäkring, även utomlands bör du kontakta ditt försäkringsbolag. Olika bolag har nämligen olika villkor. Om du ska resa till ett land med egen bil där din svenska bilförsäkring inte gäller rekommenderas att du tecknar en lokal bilförsäkring.
Ska du ta med husvagn, släpvagn eller annat släpfordon utomlands? Då täcker din svenska trafikförsäkring även skador som släpet orsakar andra fordon eller personer. Kom också ihåg att släpfordonets registreringsnummer ska stå på det Gröna kortet.
Hyra bil utomlands
När du ska hyra bil utomlands gäller oftast andra regler än i Sverige. I många länder täcker hyrbilens trafikförsäkring inte skador som du själv kan drabbas av. Om du skulle orsaka en olycka eller hamna i en singelolycka får du inte heller någon ersättning såvida du inte tecknar en förarplatsförsäkring.
Innan du hyr bil utomlands bör du undersöka villkoren noggrant och, vid behov, teckna eventuella kompletterande skydd för person- och sakskador. Ett tips är att fotografera din hyrbil både före och efter hyrning. Då har du bevis på befintliga och eventuella nya skador.
Innan du väljer att teckna någon hyrbilsförsäkring bör du ta reda på hur hög självrisken är och exakt vad som ingår i försäkringen. Att välja till en självriskeliminering är ofta dyrt och kan vara en onödig kostnad. Troligtvis kommer du att lämna tillbaka bilen utan några skador. Om den skulle lämnas tillbaka med en repa kan du få betala omkring 1 000–3 000 kronor, vilket är ungefär lika mycket som en självriskeliminering kostar. Om du däremot känner dig osäker på att köra utan en självriskeliminering kan den vara värd att köpa till.
Tänk på att självriskelimineringen kanske inte gäller i alla områden och regioner. Läs villkoren och se var den gäller.
Att tänka på
Om du har tecknat en hemförsäkring har du även ett reseskydd. Det innebär att du kan få ersättning för bland annat sjukhusbesök om du skulle skada dig i en olycka under din resa. Reseskyddet gäller vanligtvis i 45 dagar, men om du tecknar ett utökat reseskydd eller en separat reseförsäkring får du ett mer omfattande skydd som gäller längre.
Innan ni ger er av på resan, se till att bilen är servad och fungerar som den ska. Ta med körkort, bilens registreringsbevis och skadeanmälan. Den får du från ditt försäkringsbolag. Annat bra att ha i bilen är varningstriangel, reflexväst och första hjälpen-kit. Flera länder har nämligen krav på att detta ska finnas i bilen.
Kom också ihåg att packa bilen säkert. Tungt bagage kan gärna få ligga i botten av bagageutrymmet. Ha inga lösa föremål i bilen. De kan vara livsfarliga om du behöver bromsa in kraftigt eller om bilen skulle råka ut för en krock.
Vila ut innan resan, så att du orkar med att köra bilen och inte riskerar att somna bakom ratten. Ta pauser, stanna på rastplatser och turas om att köra. Då kommer resan att gå enklare och vara säkrare.
Internationellt körkort
I vissa länder kan du behöva ett internationellt körkort. Men kom då ihåg att även ta med ditt svenska körkort. Det ska du alltid ha med.
Om du kör bil utanför EES-området uppmanas du att ha internationellt körkort. De länder som ingår i EES-området är: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumäninen, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.
Ett internationellt körkort kan du få av: