Rätt djurförsäkring för ditt husdjur

Att försäkra sitt älskade husdjur är främst ett sätt att kontrollera kostnader hos veterinären. Om oturen är framme kan behandlingarna av din hund, katt eller andra husdjur bli dyra.

En djurförsäkring är inte obligatorisk, men 9 av 10 svenska hundar och hälften av katterna är försäkrade. I samband med att du väljer en försäkringsplan för din ögonsten, får du ta ställning till hur mycket självrisk du är beredd att betala.

Kattförsäkring, hundförsäkring eller kaninförsäkring – vad behöver du? I den här artikeln tar vi upp de viktigaste aspekterna av djurförsäkringarna. Om du är intresserad av att teckna en försäkring kan du enkelt gå vidare med hjälp av formuläret. Fyll i det så kommer du att bli kontaktad av upp till tre försäkringsbolag som kan ge dig sina bästa erbjudanden på djurförsäkring.

Hitta bra erbjudanden

Få rådgivning och personliga erbjudanden från upp till tre olika försäkringsbolag.

Låt bolagen konkurrera

De vet att de tävlar med varandra om att få dig som kund. Välj det bolag som känns bäst.

Spara tid och pengar

Det enda du behöver göra är att fylla i formuläret.

Redo? Det är gratis och utan bindning

Välj rätt skydd

Grunden i en djurförsäkring är ersättning för behandling hos veterinär – minus självrisken. I de flesta paket ingår både en fast självrisk och en självrisk i procent av behandlingskostnaden. Utöver detta kan man ge sitt husdjur ett antal tilläggsförsäkringar. Här är några exempel:

Livförsäkring
Du får ersättning om djuret avlider.

Rehabiliteringsförsäkring
Om hunden behöver träning eller annan behandling för att bli frisk.

Medicinförsäkring
Ersättning för kostnader i samband med medicinering.

Användbarhetsförsäkring
Ersätter om till exempel en jakthund inte kan jaga längre.

Personolycksfall
Ersättning om husdjuret skadar ägaren eller närstående.


Att tänka på när du tecknar en djurförsäkring

Den fasta självrisken varierar och kombineras ofta med en rörlig självrisk i procent av behandlingskostnaden hos veterinären. Det kan alltså skilja mycket i vad som blir den faktiska självrisken mellan olika försäkringar. Om behandlingskostnaden understiger självrisken betalas ingen ersättning ut.

Om djuret har någon sjukdom händer det att försäkringsbolagen nekar att teckna en försäkring. De har rätt att göra det eftersom djurförsäkringar faller under kategorin sakförsäkringar och inte personförsäkringar.


Begränsningar

Beroende på vilket försäkringsbolag du använder dig av kan din djurförsäkring ha olika typer av begränsningar. Karenstid är vanligt och innebär att du inte kan få ut ersättning till exempel 20 dagar efter att du har tecknat försäkringen. För att inte riskera utbetalningar bör du också vara noga med att följa alla instruktioner från veterinären.

Enligt Konkurrensverket är det viktigt att jämföra olika försäkringsbolag eftersom det brukar finnas otydligheter och skillnader. Verket anser att konkurrensen måste bli bättre på området djurförsäkringar.

– Med större möjligheter att jämföra mellan försäkringsbolag skulle konkurrensen stärkas, och det skulle gynna djurägarna, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Om Försäkring.se

Vi samarbetar med flera stora svenska försäkringsbolag. När du uppger dina behov i formuläret matchas du mot dessa. Upp till tre försäkringsbolag som har lösningar för dig får möjlighet att kontakta dig med konkreta erbjudanden. Läs mer om oss.

Checklista för bästa möjliga djurförsäkring:

  • Tänk igenom vilken nivå du vill ligga på.
  • Fyll i formuläret och bli kontaktad av utvalda försäkringsbolag som vill ge dig sin bästa lösning.
  • Diskutera med försäkringsbolagens säljare och lär dig mer.
  • Ta ställning till vilket erbjudande som är bäst. Du kan också tacka nej till alla.

Få erbjudanden på djurförsäkringar