Grön veteranbil på en parkeringsplats i dagsljus.

Välja bilförsäkring – att tänka på

Vad passar egentligen mig? Trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring? Och behöver man verkligen några tillägg? Många frågor ska besvaras när det är dags att teckna försäkring till bilen. Här kan du läsa om vad du bör tänka på för att kunna hitta rätt bilförsäkring för dig.

Vi hjälper dig i försäkringsdjungeln. Fyll i formuläret för att få och jämföra erbjudanden på bilförsäkringar. Det är gratis, enkelt och helt utan bindning. Du kan alltid tacka nej till de erbjudanden du får.

Vilken bilförsäkring ska jag välja?

Det finns mycket att tänka på när du ska välja bilförsäkring. Självfallet spelar priset roll, men till att börja med bör du se över dina egna behov och vilket skydd du faktiskt behöver. Se över dina vanor: Hur ofta kör du? Vilken tid kör du? Kör du i storstaden, på landsväg eller landet runt? Beroende på tid, miljö, trafik och hur ofta du kör utsätter du din bil för olika risker.

Om du behöver använda bilen nästintill varje dag och kör på landsväg i mörkret kan en tilläggsförsäkring, som till exempel djurkollisionstillägg, ge dig ett extra tryggt skydd. Om du endast kör någon gång då och då på sommaren och inte under vintern, när det är halt, kan du överväga ett billigare försäkringsalternativ.

Läs mer om de olika bilförsäkringarna och vad de täcker här.

Ålder spelar roll

Bilförsäkring.
Vilka är dina behov? Med en äldre bil behöver du inte nödvändigtvis en försäkring som är så omfattande som möjligt.

Om du kör en gammal bil kan du väga bilens värde mot försäkringskostnaden. Om bilen har ett väldigt lågt värde kanske en trafikförsäkring räcker. Om du däremot kör ofta bör du teckna åtminstone en halvförsäkring. Kom ihåg att den maskinskadeförsäkring som ingår i en hel- eller halvförsäkring endast gäller om bilen är yngre än 8 år och inte har gått mer än mellan 10 000 och 15 000 mil. Hör med ditt försäkringsbolag om vilket miltal som gäller för din försäkring.

Om din bil är äldre än 10 år men fortfarande har ett – om än nedsatt – värde kan en halvförsäkring passa dig. Om du istället har köpt en ny bil kanske den redan har en vagnskadegaranti. En sådan får du nämligen med på köpet av de flesta nya bilar. Då räcker det med att teckna en halvförsäkring.

Vagnskadegarantin gäller oftast i tre år från dess att din bil registreras. Om din vagnskadegaranti har gått ut och din bil inte är äldre än 10 år eller om din bil är av högre värde bör du teckna en helförsäkring.

Kostnad, självrisk och ersättning

Många väljer den billigaste försäkringen de kan hitta, men inser först när oturen är framme att de kanske skulle ha gjort ett bättre val av försäkring. När du ska välja försäkring bör du därför noggrant se över exakt vad som ingår i avtalet. Läs det finstilta och jämför försäkringar från flera olika bolag.

Vilken premie och självrisk du behöver betala, hur mycket du kan få i ersättning och vilka tillägg som finns skiljer sig mellan olika försäkringsbolag. En bilförsäkring brukar gälla i ett år, och vilket bolag som erbjuder den billigaste försäkringen kan variera varje år. Därför kan det vara bra att jämföra priserna stundtals, när din försäkring håller på att gå ut eller när du ska byta bil.

Men att ha bilförsäkringen hos samma bolag som dina andra försäkringar kan gynna dig. Inte minst är det smidigt och praktiskt, utan du kan också förhandla med bolaget om att få rabatt och lägre premier.

Vissa försäkringsbolag erbjuder dessutom särskilda tilläggsförsäkringar och alternativ, samt olika självrisker och självriskreduceringar.

Vilket försäkringsbolag ska jag välja?

När du vet vilken sorts bilförsäkring du är ute efter bör du fundera över vilket bolag du ska teckna försäkringen hos. Olika försäkringsbolag erbjuder bilförsäkringar för olika kostnader. Därför kan det vara bra att jämföra erbjudanden från flera försäkringsbolag. Det gör du enklast genom att fylla i formuläret på Försäkring.se.

Kundnöjdhet

När det gäller fordonsförsäkringar får Länsförsäkringar och Svedea högst betyg av kunderna i Svenskt Kvalitetsindex senaste rapport (2019) om kundnöjdhet i försäkringsbranschen. De två bolagen får ett betyg på 77,4 i nöjdhet på skalan 0–100. Betyget för hela branschen ligger på 74,6. Efter Länsförsäkringar och Svedea kommer Dina Försäkringar och Folksam med betygen 75,7 respektive 74,7.

Ditt val av försäkringsbolag bör givetvis också styras av hur nöjd du är med bland annat bolagets utbud, kundtjänst och bemötande.