Få erbjudanden på hemförsäkringar.

Hitta den bästa hemförsäkringen. Jämför erbjudanden och spara pengar.

Hitta en hemförsäkring som passar dig

Vad kostar en hemförsäkring egentligen? Och vad ingår i hemförsäkringen? Här svarar vi på de vanligaste frågorna om en av landets vanligaste försäkringar.

Få och jämför erbjudanden på hemförsäkringar med vår kostnadsfria tjänst. Fyll i formuläret och hitta den bästa hemförsäkringen som passar just dig – oavsett om du har familj, bor själv, är student och har en bostadsrätt eller hyresrätt.

Så funkar det

När du fyller i formuläret blir du uppringd av högst tre försäkringsbolag. De tar fram skräddarsydda försäkringar utifrån dina behov.

Hitta bäst hemförsäkring

Försäkringsbolagen vet att de tävlar med varandra om att få dig som kund. Därför får du deras bästa erbjudanden.

Spara tid och pengar

Få en bättre och billigare hemförsäkring nu. Att fylla i formuläret tar inte längre tid än 1 minut.

Vad är en hemförsäkring?

Oavsett om du bor i villa, hyresrätt eller bostadsrätt behöver du en bra hemförsäkring för att skydda dig, dina ägodelar och ditt hem. En hemförsäkring är det grundläggande skyddet och kan kombineras med olika sorters boendeförsäkringar, som villaförsäkring, och med olika tilläggsförsäkringar, som drulleförsäkring.

Hemförsäkringen gäller i ett år och kan inte sägas upp i förtid, såvida du inte flyttar ihop med någon som redan har en hemförsäkring eller om du flyttar till ett annat land och därmed inte längre har något behov av din hemförsäkring.

Ungefär 96 procent av Sveriges hushåll har i dagsläget en hemförsäkring.

Vad täcker hemförsäkringen?

Med en hemförsäkring får du ett försäkringspaket som kan ge dig ersättning för sådant som inte täcks av en särskild försäkring. I en hemförsäkring ingår:

  • Egendomsskydd. Du får ersättning för lösöre, det vill säga lös egendom som exempelvis möbler, cykel och elektronik, vid exempelvis brand och stöld.
  • Överfallsskydd. Om du utsätts för misshandel eller sexualbrott kan du få ersättning för dina skador.
  • Reseskydd. Med en hemförsäkring får du ersättning om du drabbas av en olycka eller akut sjukdom utomlands. Skyddet omfattar oftast både dig och de som bor med dig. Vanligtvis gäller skyddet i 45 dagar från avresan.
  • Ansvarsskydd. Om du hålls ansvarig för en skada och krävs på ersättning kan du få hjälp genom ansvarsskyddet. Då betalar försäkringsbolaget den ersättning som du krävs på.
  • Rättsskydd. Genom detta skydd kan kostnader för en advokat eller jurist ersättas. Hur stor ersättning du kan få och vilka tvister som skyddet omfattar skiljer sig mellan de olika försäkringsbolagen. Vanligtvis måste du ha haft en hemförsäkring under två sammanhängande år för att kunna utnyttja rättsskyddet.

De olika typerna

Vilken boendeförsäkring ska du välja?

Med den grundläggande hemförsäkringen får du skydd för dig och din egendom. Om du bor i en hyresrätt räcker det med en hemförsäkring.

Om du har en bostadsrätt behöver du både en hemförsäkring och ett bostadsrättstillägg för att få en bostadsrättsförsäkring. Då får du ersättning för skador på fast inredning och ytskikt.

Du som är hus- eller villaägare bör teckna en villaförsäkring utöver din hemförsäkring för att få en villahemförsäkring. Med den får du skydd för din tomt och utsidan av ditt hus.

Har du sommarstuga eller fjällstuga? Då bör du teckna en fritidshusförsäkring. Den täcker såväl hus och tomt som lös egendom. Om du har planer på att bosätta dig i ditt fritidshus permanent bör du även teckna en hemförsäkring.

Du behöver en hemförsäkring oavsett om du bor i hus eller lägenhet, slott eller stuga. Men beroende på hur du bor kan du behöva utöka den grundläggande hemförsäkringen med andra boendeförsäkringar eller tilläggsförsäkringar.

Du som till exempel bor i bostadsrätt ska kombinera din hemförsäkring med en bostadsrättsförsäkring för att få ett omfattande skydd. Om du vill känna dig extra trygg kan du som ett tillägg försäkra värdefulla föremål, som exempelvis ett halsband eller en antikvitet.

Hemförsäkring för hyresrätt

Om du bor i en hyresrätt räcker det med att teckna en hemförsäkring för att du ska få det skydd du behöver. Ibland kan försäkringsbolagen kalla detta för en hyresrättsförsäkring eller lägenhetsförsäkring. Hemförsäkringen omfattar alltid egendomsskydd, reseskydd, överfallsskydd, ansvarsskydd och rättsskydd, men vissa försäkringsbolag kan även erbjuda innehåll som flyttskydd och skydd för id-stölder.

Även om du hyr i andra hand eller är inneboende ska du teckna en egen hemförsäkring. Om du delar bostad med en grupp vänner kan ni hos de flesta försäkringsbolag teckna en gemensam hemförsäkring.

Som hyresgäst är det hyresvärden som ansvarar för att försäkra och reparera golv, väggar, tak, vitvaror och avlopp. Du kan däremot krävas på ersättning av hyresvärden om du orsakar skador på hyresrätten.

Hemförsäkring för bostadsrätt

Du som har en bostadsrätt behöver både en hemförsäkring och ett bostadsrättstillägg. Du får då en bostadsrättsförsäkring som ersätter skador på både fast inredning, exempelvis toalett och vitvaror, och ytskikt som väggar, golv och tak.

Eftersom reparation av fast inredning kan uppgå till flera hundratusen kronor är det viktigt att du som bostadsrättsägare tecknar en bostadsrättsförsäkring. Ibland ingår försäkringen i din bostadsrättsförenings försäkringar. Kolla därför först om din bostadsrättsförening har en kollektiv bostadsrättsförsäkring.

Hemförsäkring för villa

Om du har hus eller äger villa behöver du skydd även för ditt hus och din tomt. Om du tecknar en villaförsäkring tillsammans med din hemförsäkring får du en villahemförsäkring. Villaförsäkringen ger dig ersättning för yttre skador på huset, som kan orsakas av bland annat brand, översvämning, skadegörelse och blixtnedslag. Villahemförsäkringen skyddar dig, din familj och de saker ni äger.

Med skydd för din tomt får du ersättning för skador på bland annat mark och staket. Även garage och andra fristående byggnader kan täckas av villaförsäkringen. Se då till att uppge dessa för försökringsbolaget när du ska teckna din försäkring.

Läs mer om villaförsäkring här.

Hemförsäkring för studenter

studentförsäkring
Studentförsäkring. Du behöver en hemförsäkring även om du är student och knappt har några ägodelar i hemmet.

Studerande brukar kunna få erbjudanden på kompletta hemförsäkringar till ett lägre pris. En studentförsäkring är alltså ofta ett utmärkt val för dig som nyligen har börjat plugga och har flyttat hemifrån.

För att kunna teckna en studentförsäkring brukar krävas att du studerar på minst halvfart på universitet, högskola eller folkhögskola. Vissa försäkringsbolag kräver även att du måste vara mellan 18 och 29 år gammal, och att din bostadsyta inte överstiger en viss storlek. Hör med ditt försäkringsbolag om du uppfyller deras kriterier för att få teckna studentförsäkring.

Fritidshusförsäkring

Genom att teckna en fritidshusförsäkring får du ett skydd för din sommarstuga, ditt fjällhus eller din bostad som du bara använder ibland. Försäkringen täcker byggnader, tomt och lös egendom.

Här kan du läsa mer om fritidshusförsäkring.

Tilläggsförsäkringar

Hemförsäkringen kan kompletteras med tilläggsförsäkringar om du vill ha extra skydd för dig och din egendom. Här är de vanligaste tilläggsförsäkringarna.

Drulleförsäkring

En försäkring för när det går fel och oturen är framme. Denna sortens försäkring kallas även för allriskförsäkring eller otursförsäkring, och täcker ägodelar som du själv har råkat förstöra. En trasig tv kan alltså täckas av drulleförsäkringen, men en repa på din tv kommer troligtvis inte att ersättas.

Vissa försäkringsbolag inkluderar drulleförsäkringen när du tecknar en hemförsäkring. Om du köper den som tillägg kostar den vanligtvis cirka 100–300 kronor.

Utökat reseskydd

Hemförsäkringen inkluderar åtminstone 45 dagars reseskydd. Men med ett utökat reseskydd får du även avbeställningsskydd och förseningsersättning. Vissa bolag kan dessutom erbjuda ersättning om du kommer för sent till resans avgång på grund av en plötslig händelse.

Läs mer om reseförsäkringar här.

Objektsförsäkring

Detta tillägg kallas också för värdesaksförsäkring, och är ett alternativ för dig som har en dyrgrip som du är särskilt rädd om. Kanske har du ärvt farfars gamla klocka, köpt en ny cykel, eller står gitarren från din barndom dig nära hjärtat?

Tillägget skyddar enstaka ägodelar av högre värde och ger dig ersättning när hemförsäkringen inte går hela vägen om föremålet blir stulet, förloras eller skadas.

Hemelektronikskydd

När du köper hemelektronik kan du välja att teckna en separat produktförsäkring eller tillägget elektronikskydd. Med detta tillägg minskar du självrisken för hemelektronik samtidigt som försäkringsbolaget minskar åldersavdraget på elektroniken. Det innebär att din tv, bildskärm och ljudanläggning behåller sitt värde längre.

Olycksfallstillägg

Det personskydd som ingår i hemförsäkringen omfattar inte olycksfall på fritiden. Det kan exempelvis gälla om du skulle ramla och slå dig. Med en fritidsolycksfallsförsäkring får du en grundläggande variant av olycksfallsförsäkringen. Tillägget täcker vanligtvis kostnader för sjukhusvård och rehabilitering, men ersättningen är lägre än den du får genom en separat olycksfallsförsäkring.

Småbåtsförsäkring

Båtar med mindre värde kan försäkras genom småbåtstillägget. Du kan då få ersättning om din fritidsbåt utsätts för brand, stöld, sjöskada eller skadegörelse. Ansvars- och rättsskydd samt uppläggnings- och transportskydd brukar också ingå. För dyrare båtar behöver du teckna en separat båtförsäkring.

Golfförsäkring

För dig som spenderar mycket tid på banan, nyss köpt nya klubbor eller just börjat spela. Med golftillägget får du högre ersättning om din golfutrustning skulle bli stulen eller skadas när den förvaras i hemmet, i bilen eller i klubbens låsta förråd. Du kan även få ersättning för saker du förvarar i bagen.

Flera försäkringsbolag erbjuder dessutom en hole-in-one-försäkring, där du får en eller två tusenlappar om du skickar in ditt signerade score-kort.

Att tänka på

hemförsäkring
Bli inte underförsäkrad. Se till så att du anger rätt försäkringsbelopp när du ska teckna din hemförsäkring. Om det angivna beloppet är lägre än din egendoms egentliga värde riskerar du att få lägre ersättning.

När du ska teckna din hemförsäkring ska du ange ett försäkringsbelopp. Det innebär att du anger det sammanlagda värde som din lösa egendom – det vill säga de fysiska saker du äger, som kläder och möbler – utgör. Värdet du anger ska motsvara dina ägodelars marknadsvärde.

Om du skulle ange ett alldeles för lågt värde för att få en lägre försäkringskostnad kommer du att bli underförsäkrad. Det innebär att du får lägre ersättning eftersom det angivna försäkringsbeloppet är lägre än din egendoms faktiska värde. Se även upp så att du inte blir överförsäkrad så att du slipper betala en onödigt hög försäkringspremie.

Flera försäkringsbolag låter numera försäkringstagaren istället välja en hemförsäkring som täcker lösöre upp till 1 000 000 kronor, 1 500 000 kronor eller till fullvärde. Då riskerar du inte att bli underförsäkrad.

Även om den egendom du äger inte är särskilt värdefull är en hemförsäkring bra att ha, eftersom du med den får rese-, ansvars- och rättsskydd.

Vad kostar en hemförsäkring?

Den exakta kostnaden för att teckna en hemförsäkring skiljer sig mellan olika försäkringsbolag. Det finns däremot vissa saker du kan tänka på för att sänka kostnaden. Flera försäkringsbolag erbjuder rabatt om du har en säkerhetsdörr eller ett hemlarm som är kopplat till en larmcentral.

Du kan även få rabatt genom att samla dina försäkringar hos samma försäkringsbolag. Om du har en hemförsäkring hos ett bolag kan du alltså få en lägre försäkringspremie på din bilförsäkring. Den rabatt du kan få brukar vara mellan 10 och 25 procent.

För att du ska få en så bra hemförsäkring för ett så bra pris som möjligt kan det vara bra att jämföra försäkringar från flera försäkringsbolag. Det gör du enklast genom att fylla i formuläret på Försäkring.se. Då får du erbjudanden från upp till tre försäkringsbolag. Tjänsten är helt gratis och utan bindning. Du kan alltså alltid tacka nej till de erbjudanden du får.

Få erbjudanden på hemförsäkringar