Två äldre kvinnor i blåa baddräkten står i vattnet och den ena tappar till bådas förfäran sin telefon i vattnet

Drulle och allriskförsäkring - är det värt det?

Drulle- eller allriskförsäkring är ett populärt tillval för både hem- och bilförsäkringar. Så populärt att det ibland ingår i försäkringens grundpaket. Men vad får du när du betalar för detta “otursskydd”?

Bild på artikelförfattaren Dag Kättström.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 23.09.2021 10:23

Enligt Svenska akademiens ordlista betyder ordet drulle en person som beter sig ohyfsat och vårdslöst. Det kan knappast betecknas som ohyfsat att råka sätta sig på glasögonen eller tappa mobilen i vattnet, möjligen vårdslöst, men betydelsen av “Drulle” är numera synonymt med försäkringsskador som beror på att man själv har varit klantig.

Försäkringsbolagen brukar helst använda begreppet “Allrisk” för att definera den här typen av skador. Försäkringstillägget kan också ha namn som “Plus”, “Stor” eller “Otur”. Definitionen på en allriskförsäkring är att den ersätter vid oförutsedda händelser där man själv har råkat orsaka skada på egen eller annans egendom.

I grunden är hemförsäkringen utformad för att täcka stöld och skador utom din kontroll, inte borttappade saker eller saker man råkar ha sönder. Med tillägget allrisk får du alltså ett mer heltäckande skydd, men du får betala några hundralappar extra på premien.

Skillnaden mellan drulle och annan skada

Många förutsätter idag att den här typen av skador ska kunna täckas av försäkringsbolaget. Därför ingår drulle i allt högre grad i grundpaketen för hemförsäkring, men traditionellt har hemförsäkringen inte täckt sådant som du själv kunnat råda över, som inte har med stöld, överfall, brand etc att göra.

Exempel på drulle

Anna glömmer mobiltelefonen på ett café. Hon kommer på det efter två minuter och springer tillbaka, men någon har tagit telefonen. Efter att ha blivit både förbannad och ledsen får hon hjälp av personalen. Hon ringer och spärrar abonnemanget och ordnar fram en ny telefon.

Anna kommer också på att hon har drulleförsäkring, vilket gör henne på bättre humör. Hon ringer försäkringsbolaget samma eftermiddag för att reglera skadan. Vad hon då inte är förberedd på är att handläggaren säger att allriskförsäkringen inte gäller eftersom Anna har varit oaktsam. Det är inte otur att telefonen försvinner när man lämnar den obevakad.

Anna blir återigen nedslagen, men handläggare ber henne skicka in en anmälan där hon beskriver vad som hänt. Försäkringsbolaget gör till slut bedömningen att Anna ska få ersättning. Eftersom hon var oaktsam och händelsen inträffade utanför bostaden gäller inte hemförsäkringens stöldskydd. Däremot gäller allrisktillägget, trots hotet om oaktsamhet.

Vissa försäkringsbolag har ett oaktsamhetskrav trots "drulle". Detta är värt att kolla upp när du tecknar en hemförsäkring med allrisk.

Visa mer

En allriskförsäkring breddar skyddet för dina ägodelar så pass att du helt kan undvika så kallade produktförsäkringar. Om du till exempel köper en ny tv kan du bli erbjuden en försäkring i butiken. Detta är ofta onödigt om du har drulle-tillägg eftersom du då ändå får ersättning om tv:n exempelvis rasar i golvet.

OBS! Om något går sönder eller försvinner lönar det sig ofta att kolla med försäkringsbolaget om de kan reglera skadan inom ramen för det avtal du har. Ofta finns det utrymme för sådant du inte ens har tänkt på. Eftersom självrisken brukar vara 1500 kronor bör det dock gälla dyrare saker än så.

Tak för allrisk-ersättning

En vas ligger i bitar på parkettgolv
Oj då... Med en allriskförsäkring kan du få ersättning för vasen. Upp till ett visst tak.

Kostnaden för ett allrisktillägg beror främst på hur många som bor i det hushåll försäkringen ska täcka. Med fyra tonåringar i huset är risken större att mobiler försvinner och går sönder än om hemförsäkringen bara skulle gälla en person.

Självrisken för en drulleförsäkring ligger normalt på 1500 kronor och för elektronik- och vitvaror tillkommer ett åldersavdrag enligt försäkringsbolagens egna listor.

Försäkringsbolagen brukar sätta en gräns på hur stora belopp som betalas ut. Den gränsen brukar ligga mellan 30.000-100.000 kronor. Det är alltså inte meningen att du ska råka förstöra eller tappa bort saker som är mer värda. Om du har speciella föremål som är mycket värdefulla bör du teckna en tilläggsförsäkring för just dessa.

Är det då värt att betala för drulle/allriskförsäkringar? Allt fler gör det och det kan kännas tryggt att man åtminstone får något tillbaka när oturen är framme, även om du brukar ha koll på dina grejer. Samtidigt bör du förstås noga kontrollera att du inte betalar för mycket för drulletillägget.