En man med blicken framåt kör en vattenskoter i färgerna svart, vitt och grönt.

Hitta bäst vattenskoter­försäkring

Att åka vattenskoter är både roligt och riskfyllt. Därför är en vattenskoterförsäkring bra att ha. Eftersom risken för olyckor och stöld är stor kan det vara dyrt att försäkra din vattenskoter eller jetski – men det är också därför du faktiskt bör försäkra den. Annars står du utan ersättning när oturen är framme.

Oavsett om du använder vattenskotern för nöje eller för arbete bör den försäkras. Försäkring.se ger dig erbjudanden på vattenskoterförsäkringar från flera försäkringsbolag – så att du kan hitta den bästa och billigaste försäkringen till din vattenskoter.

Hitta bäst vattenskoterförsäkring

Få erbjudanden på vattenskoterförsäkringar från flera olika försäkringsbolag.

Låt bolagen konkurrera

De vet att de tävlar med varandra om att få dig som kund. Därför får du deras lägsta priser.

Spara tid och pengar

Det enda du behöver göra är att fylla i formuläret.

Vad täcker vattenskoterförsäkringen?

I en vattenskoterförsäkring ingår följande delar:

  • Sjöskada. Du får ersättning om din vattenskoter skulle skadas i sjön genom exempelvis kollision, kantring, strandning eller grundstötning.
  • Stöld och skadegörelse. Du får ersättning om din vattenskoter blir stulen eller skadas på grund av stöldförsök eller skadegörelse.
  • Brand. Du får ersättning för skada orsakad av brand, blixtnedslag eller explosion.
  • Uppläggnings- och transportskada. Du får ersättning om din vattenskoter skadas vid bland annat transport, sjösättning och lyft.
  • Rättsskydd. Du får ersättning för ombuds- och rättegångskostnader vid tvist.
  • Ansvar. Du får ersättning om du krävs på skadestånd efter att annan person eller egendom skadas i samband med att du använder din vattenskoter.

Ibland ingår även en maskinskadeförsäkring. Den ersätter skada på motor och elektronik som har orsakats av en plötslig och oförutsedd händelse. För att maskinskadeförsäkringen ska gälla får din vattenskoters motor i regel inte vara äldre än sex år och får inte ha fler än 500 gångtimmar. Hos vissa försäkringsbolag behöver du teckna maskineskadeförsäkringen som ett tillägg till din vattenskoterförsäkring.

Du brukar ofta även kunna få ersättning för tillbehör, utrustning och lösöre. Hur mycket du kan få i ersättning för sådant beror på ditt angivna försäkringsbelopp för lösegendom samt om sakernas värde ingår i vattenskoterns försäkringsvärde. Dessutom varierar exakt vilka tillbehör och vilken egendom som täcks mellan försäkringsbolagen.

Tilläggsförsäkringar

För ökat skydd finns en rad tilläggsförsäkringar att teckna till din vattenskoterförsäkring. Här är några av de vanligaste tilläggsförsäkringarna:

  • Utökat lösöre. Du kan få högre ersättning för personlig lösegendom.
  • Utökad period. Vanligtvis får du ingen ersättning för skador som inträffar mellan november och mars. Med detta tillägg utökas denna period så att du kan få ersättning under en länger period.
  • Stillestånd. Du får ersättning för att hyra en vattenskoter om din egna vattenskoter skulle gå sönder och behöver repareras under semestern.
  • Trailerförsäkring. Du får ersättning för brand och stöld samt skador på vattenskoterns trailer.

Få erbjudanden på vattenskoterförsäkringar

Vad kostar en vattenskoterförsäkring?

Priset på en vattenskoterförsäkring beror på vattenskoterns marknadsvärde, märke och årsmodell samt den självrisk du väljer. En dyrare och nyare vattenskoter kostar mer att försäkra än en gammal, billig. Och om du väljer en lägre självrisknivå får du en höger premie.

Vissa försäkringsbolag kan dessutom ta ut en högre självrisk för skador i sjön som inträffar mellan november och mars. Detta kan vara bra att ha i åtanke när du väljer självrisknivå.

Vattenskoterförsäkringen är en årsförsäkring, vilket innebär att den gäller året om. Däremot är premien i regel lägre under vinterhalvåret då vattenskotern vanligtvis inte används.

Få rabatt på din premie

Hos vissa försäkringsbolag kan du få en rabatt på din premie om du har varit skadefri i ett visst antal år. Du kan också få rabatt om du stöldsäkrar din vattenskoter med exempelvis stöldskyddsmärkning, spårsystem eller startspärr. Om du dessutom förvarar vattenskotern säkert under vinterhalvåret kan du också få rabatt på försäkringspremien.

Totalt brukar du kunna få cirka 10–30 % rabatt på din vattenskoterförsäkring om du stöldsäkrar din vattenskoter, förvarar den säkert och är skadefri sedan tidigare.

Märkesförsäkringar

Om du köper en ny eller begagnad vattenskoter hos en auktoriserad återförsäljare kan du ibland teckna en märkesförsäkring. Det innebär att du får en särskild vattenskoterförsäkring med villkor anpassade efter just din vattenskoter. Exempel på märken som har särskilda märkesförsäkringar är Sea-Doo, Yamaha och Kawasaki.

Innan du tecknar vattenskoterförsäkring

Kom ihåg att granska försäkringsvillkoren noggrant och kolla var vattenskoterförsäkringen gäller. Hos vissa försäkringsbolag gäller försäkringen i hela Norden samt både på land och i sjön, medan andra försäkringsbolag kanske ställer andra krav.

Du bör också se över innehållet i försäkringen, så att du får full koll på vad försäkringen faktiskt täcker och under vilka omständigheter försäkringen gäller.

Innan du bestämmer dig för att teckna en vattenskoterförsäkring bör du jämföra innehåll och villkor från flera försäkringsbolag. Genom att fylla i formuläret får du erbjudanden på vattenskoterförsäkringar från flera försäkringsbolag. Du kan då enkelt se vilket bolag som erbjuder dig bäst villkor för bäst pris.

Försäkringsbolagen vet om att de konkurrerar med varandra om dig som kund. Du kommer därför att få deras bästa erbjudanden och prisförslag. Du kan även diskutera priset med dem för att komma fram till bästa möjliga försäkringslösning.

Jämför erbjudanden på vattenskoterförsäkringar