Skrattande man med ung kvinna i röd veteranbil av 50-talsmodell

Hitta bäst entusiastförsäkring för din veteranbil

Har du en ögonsten i garaget som du luftar då och då? Det innebär troligen att du kan teckna en veteranbilsförsäkring, vilket ger betydligt lägre premier än en vanlig bilförsäkring.

Bild på artikelförfattaren Dag Kättström.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 23.09.2021 12:44

30 år är det magiska åldersstrecket. Då klassas en bil som veteranfordon av Transportstyrelsen och slipper fordonsskatt. Dessutom behöver den bara besiktigas vartannat år. Däremot är det inte självklart att bilen får den förmånliga veteranbilspremien hos försäkringsbolagen.

Den ges nämligen inte till ålderstigna bruksbilar som hostar fram och tillbaka till jobbet. Det ska handla om välskötta pärlor som körs vid speciella tillfällen. Därför kallas veteranbilsförsäkringar även för entusiastförsäkringar. Om det handlar om sådana hobbybilar kan försäkringen även ges till fordon som är 20 år gamla.

Villkor för veteranbilsförsäkring

Hur en entusiastbil försäkras och till vilka premier är en bedömningsfråga för försäkringsbolaget. Vissa tar hjälp genom att kräva medlemskap i motorklubbar som exempelvis Motorhistoriska riksförbundet, men inte alla. Det görs alltid en individuell bedömning av din bil.

Här är exempel på kriterier som gäller för veteranbilsförsäkringar.
  • Får köras maximalt 500 mil om året
  • Du behöver stå som ägare till en vardagsbil också
  • Ska förvaras i låst garage
  • Ska ha säkerhetsutrustning som till exempel brandsläckare och rattkrycka
Visa mer
En kvinna sitter framför sin veteran-mc
Inte bara bilar. Alla sorters samlarfordon – motorcykel, moped, lastbil, buss med mera – kan få en entusiastförsäkring.

Veteranbilsförsäkringen har samma uppbyggnad som en vanlig bilförsäkring, med nivåerna trafik-, halv- och helförsäkring.

  • Trafikförsäkringen är obligatorisk
  • Halvförsäkringen ersätter stöld, brand och glas
  • Helförsäkringen tar hand om övriga vagnskador

För att kunna sätta rimliga premier och ersättningsnivåer vill försäkringsbolaget göra en ordentlig genomlysning av vilket objekt du har.

När du ska försäkra ditt entusiastprojekt får du därför beskriva bilen i detalj och skicka in bilder. Försäkringsbolaget vill ofta även besiktiga bilen. Utifrån detta gör försäkringsbolaget en bedömning av bilens värde, eftersom det inte går att följa listor på samma sätt som för bruksbilar. En gammal Dodge kan vara värd alltifrån skrotpengarna till miljoner beroende på hur välhållen och extrautrustad den är.

Jämför entusiastförsäkringar

Ofta finns det speciella föreskrifter avseende utbetalningar och självrisker. Självrisken vid stöld kan till exempel bli tiotusentals kronor om bilen är värd över miljonen. Genom att jämföra och noggrant ta reda på olika försäkringsbolags villkor innan du tecknar veteranbilsförsäkringen säkerställer du att du inte får några obehagliga överraskningar vid en skada.

Genom att fylla i vårt formulär får du kontakt med upp till tre försäkringsbolag som vill erbjuda dig en veteranbilsförsäkring. Rådgör med dem och ta emot deras personliga erbjudande. Tjänsten är helt kostnadsfri och utan bindningar.

Få erbjudanden