Hitta rätt fritidshusförsäkring

Att spendera semestern i stugan eller åka upp med skidorna till fjällhuset är för många en av livets lyckor. Med en fritidshusförsäkring kan du se till att din tid i ditt smultronställe blir bättre – och att du kan fortsätta vara lugn när du inte är där.

Få och jämför erbjudanden på fritidshusförsäkringar med vår kostnadsfria tjänst. Fyll i formuläret och se hur mycket pengar du kan spara.

Hitta bra erbjudanden

Få rådgivning och personliga erbjudanden från upp till tre olika försäkringsbolag.

Låt bolagen konkurrera

De vet att de tävlar med varandra om att få dig som kund. Välj det bolag som känns bäst.

Spara tid och pengar

Det enda du behöver göra är att fylla i formuläret.

Det här täcker fritidshusförsäkringen

I fritidshusförsäkringen ingår ingen hemförsäkring. Det innebär att du och din familj inte skyddas av fritidshusförsäkringen. Istället täcks skador på huset, och oftast även skador på dina ägodelar i huset.

Försäkringen täcker skador som orsakas av brand, väder, inbrott och skadegörelse. Du får dessutom ersättning för läckageskador och skadedjursbekämpning. Även rätts- och ansvarsskydd ingår. Det innebär att du kan få ersättning om du hamnar i en tvist och behöver anlita juridiskt ombud, och att försäkringsbolaget kan betala ut skadestånd om du krävs på ett sådant av någon annan.

Vissa försäkringsbolag erbjuder också ersättning för hyresförlust eller hyresbortfall om ditt sommarhus tar skada när du hyr ut det.

Extra skydd med tilläggsförsäkringar

Det finns dessutom en mängd tilläggsförsäkringar för dig som vill ha extra trygghet. En allriskförsäkring för byggnaden kan täcka plötsliga skador på både hus och tomt. En småbåtsförsäkring täcker brand- och sjöskada, stöld samt skadegörelse på din fritidsbåt. För dyrare båtar behövs en separat båtförsäkring.

Hemförsäkringen kan hjälpa

sommarstuga
Fritidshusförsäkring. Har du koll på vad som ingår när du ska försäkra ditt smultronställe?

När du ska teckna din fritidshusförsäkring bör du säkerställa att den även täcker de saker du har i huset. Om försäkringen endast täcker fastigheten kan du behöva en separat lösöresförsäkring för att din egendom ska täckas.

Men innan du tecknar en sådan bör du se om din hemförsäkring inkluderar ett så kallat bortaskydd. Det skyddet täcker egendom som du förvarar tillfälligt utanför ditt hem. Skyddet har vanligtvis ett maxbelopp runt 50 000 kronor. För att öka maxbeloppet brukar det gå att teckna ett utökat bortaskydd. Om du hyr ett fritidshus kan bortaskyddet räcka. Om du däremot äger det bör du teckna en lösöresförsäkring utöver fritidshusförsäkringen.

För att kunna teckna en lösöresförsäkring kan du behöva ange ett försäkringsbelopp – det vill säga det sammanlagda marknadsvärdet för den lösa egendom du har i fritidshuset. Kom ihåg: Om du anger ett alldeles för lågt värde riskerar du att bli underförsäkrad. Det innebär att den ersättning du får blir lägre. Flera försäkringsbolag inkluderar däremot redan ett försäkringsvärde för ditt lösöre i sina fritidshusförsäkringar. Kolla vad som gäller med ditt försäkringsbolag.

Vad kostar en fritidshusförsäkring?

Vad du får betala för en fritidshusförsäkring beror huvudsakligen på vilket försäkringsbolag du väljer. Men du kan också sänka kostnaden på andra sätt. Flera försäkringsbolag erbjuder bland annat rabatt om du samlar dina försäkringar hos samma försäkringsbolag. Om du har en fritidshusförsäkring hos ett försäkringsbolag kan du alltså få en lägre försäkringspremie på exempelvis din bilförsäkring. Den rabatt du kan få brukar vara mellan 10 och 25 procent.

Var ditt sommarhus ligger påverkar också priset. Om huset är beläget nära vatten och utrustat med avlopp finns större risk för vattenskador, och om huset ligger skilt från omgivningen kan risken för inbrott vara större. Ju större skaderisk huset utsätts för, desto högre försäkringskostnad.

För att du ska få en så bra fritidshusförsäkring för ett så bra pris som möjligt kan du jämföra försäkringar från flera försäkringsbolag. Det gör du enklast genom att fylla i formuläret på Försäkring.se. Då får du erbjudanden från upp till tre försäkringsbolag. Tjänsten är helt gratis och utan bindning. Du kan alltså alltid tacka nej till de erbjudanden du får.

Få erbjudanden på fritidshusförsäkringar