En kvinna i stickad tröja lutar sig mot en bil med blicken fäst mot vattnet.

Vilka olika försäkringar finns?

Här går vi igenom de vanligaste försäkringarna på marknaden. De kan delas upp i tre grupper: socialförsäkringar, kollektivavtalade försäkringar och privatförsäkringar.

Bild på artikelförfattaren Victor Horn.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 19.12.2020 10:53
Innehållsförteckning
  1. Socialförsäkringar
  2. Kollektivavtalade försäkringar
  3. Privatförsäkringar
  4. Vilka privatförsäkringar finns?

Socialförsäkringar: Försäkringar som du får av samhället

Socialförsäkringar, även kallade allmänna försäkringar och lagstadgade försäkringar, får i regel all de som bor eller arbetar i Sverige. Den hanteras av staten genom Försäkringskassan och innehåller bland annat sjukförsäkring, tandvårdsförsäkring, arbetsskadeförsäkring, föräldrapenning, pension, barnbidrag, bostadsbidrag, omvårdnadsbidrag och underhållsbidrag.

Det innebär att du kan få ekonomisk ersättning om du till exempel blir sjuk, skadar dig eller tar barnledigt. Kommuner brukar också ha kollektiva olycksfallsförsäkringar som gäller skolbarn och skolungdomar. I vissa kommuner gäller denna försäkring både under skoldtid och på fritiden.

Kollektivavtalade försäkringar: Försäkringar via arbetsgivare och fackförbund

En kollektivavtalad försäkring har närmare 90 procent av alla anställda i Sverige. För att få en sådan behöver du vara anställd hos en arbetsgivare som har kollektivavtal eller som har tecknat försäkring. Du behöver alltså inte vara medlem i ett fackförbund, men om du är det kan du även få medlemsförsäkringar från facket. Olika fack kan ha olika försäkringar att erbjuda.

Kollektivavtalsförsäkringar kan ses som en utökning av socialförsäkringarna. Därför brukar de ge ersättning vid sjukdom, olycksfall, dödsfall, pension, föräldraledighet och arbetslöshet.

Din arbetsgivare betalar premien för den kollektivavtalade försäkringen.

Privatförsäkringar: Försäkringar som du tecknar själv

Som namnet antyder riktar sig privatförsäkringar till privatpersoner, men det finns också företagsförsäkringar som kan tecknas av en firmatecknare. En företagsförsäkring är ofta ett paket av flera olika försäkringar som skyddar de olika delarna av en verksamhet. Exempelvis kan en företagsförsäkring täcka egendom, ge hjälp för anställda och skydda företagsfordon.

Privata försäkringar kan du teckna för att komplettera och utöka skyddet i de allmänna och kollektivavtalade försäkringar du har. Socialförsäkringen och kollektivavtalsförsäkringar kan du sällan själv välja om du vill teckna eller inte. Vad gäller privatförsäkringar är valet däremot allra oftast helt upp till dig.

Individuella försäkringar och gruppförsäkringar

Privatförsäkringar kan delas upp i två grupper: individuella försäkringar och gruppförsäkringar. En individuell försäkring är en försäkring som du själv köper hos ett försäkringsbolag. En gruppförsäkring är en försäkring som du köper eller får genom din arbetsgivare, ditt fackförbund eller en annan grupp som du är medlem i, exempelvis en idrottsklubb.

Gruppförsäkringar kan vara frivilliga och obligatoriska. En frivillig gruppförsäkring kan du själv välja att teckna och betala för, och du kan ofta medförsäkra andra familjemedlemmar. En obligatorisk gruppförsäkring får du automatiskt genom ditt medlemskap. Den obligatoriska försäkringen betalar du för genom din medlemsavgift.

Om du går ur din grupp kan du teckna en fortsättsförsäkring. Du får då en försäkring med samma innehåll som din gruppförsäkring har, men premien kan bli högre.

Vilka privatförsäkringar finns?

Privatförsäkringar kan vidare delas in i två kategorier: personförsäkringar och skadeförsäkringar. Nedan listar vi de vanligaste försäkringarna inom respektive kategori.

Personförsäkringar

Personförsäkringar kallas de försäkringar som ger skydd för personer. Här är de populäraste personförsäkringarna på marknaden:

Skadeförsäkringar

När man talar om skadeförsäkringar brukar man också kunna använda termen sakförsäkring – alltså en försäkring för saker. Det är alltså en sak- eller skadeförsäkring du ska teckna om du vill skydda egendom och ägodelar, exempelvis ditt hus eller din bil.

Det här är de vanligaste skadeförsäkringarna:

Andra försäkringar

En försäkring kan också omfatta många, mindre försäkringar. Exempelvis kan hemförsäkringen inkludera allriskförsäkring, rättsskydd, ansvarsskydd, överfallsskydd, reseskydd, kristerapiförsäkring och id-stöldförsäkring. Sådana mindre försäkringar kan ofta även tecknas som tilläggsförsäkringar. Det innebär att du betalar lite mer för att få ett utökat skydd som grundförsäkringen inte täcker.

Dessutom kan en försäkring delas upp i flera, mer specifika försäkringar. Till exempel skiljer sig djurförsäkringen beroende på vilket djur som ska försäkras. Därför finns hundförsäkringar, kattförsäkringar, hästförsäkringar, kaninförsäkringar och försäkringar för hamstrar, papegojor, råttor och andra smådjur.

Bland privatförsäkringarna finns också en mängd olika nischade försäkringar – allt från veteranbilsförsäkringar till en hole-in-one-försäkring. Läs mer om ovanliga försäkringar här.

Vilka försäkringar behöver man?

Nu när du har full koll på vilka försäkringar som finns kanske en ny fråga uppstår: Vilka försäkringar behöver man egentligen? Klicka på länken för att få full koll på vad som bör och vad som inte behöver försäkras.

Ett flödesdiagram över de olika försäkringarna på marknaden.