Lista: 8 försäkringar du inte visste fanns
Det finns en hel drös olika sorters försäkringar på marknaden, både stora och små, generella och nischade. Allt från en vanlig bilförsäkring till en skadedjursförsäkring för huset.
Men sen finns också de där udda försäkringarna – de du förmodligen aldrig har stött på. De kallas ibland för specialförsäkringar.
Här listar vi åtta av de ovanligaste försäkringarna du kan (men inte nödvändigtvis borde) teckna.
1. Hole-in-one-försäkring
Enligt tradition ska den som gör en hole-in-one bjuda alla som var med på champagne. Därför finns en hole-in-one-försäkring som ersätter kostnaden för champagne eller motsvarande. Ersättningen brukar vara mellan 2 000 och 5 000 kronor.
Denna hole-in-one-bonus brukar följa med golfförsäkringar, vilka ofta kan tecknas som tillägg till hemförsäkringar. Golfförsäkringen ger dig högre ersättning om din golfutrustning skadas eller blir stulen.
Hole-in-one-försäkringen följer även med vissa bank-, betal- och kreditkort om du har betalat greenfee eller för deltagande i golftävling med ditt kort. Scorekortet ska signeras och banan behöver ibland vara ansluten till ett officiellt golfförbund för att försäkringens ska gälla.
En golfförsäkring kostar vanligtvis mellan 150-300 kronor per år.
2. Försäkring för kroppsdelar
Flera musiker, idrottare och kändiskockar har försäkrat de kroppsdelar som är viktiga i deras karriärer, exempelvis händerna, benen och smaklökarna. Skälet är alltså att den försäkrade kan bli utan jobb under en längre tid om den försäkrade kroppsdelen skadas.
Men att försäkra sina kroppsdelar är inte nödvändigtvis bara för kändisar och världsartister. Är du extra nöjd över eller rädd om någon kroppsdel? Då kan en lösning vara ett försäkra den.
Är det värt det? Förmodligen inte.
Att försäkra en kroppsdel kan vara en dyr affär. Bruce Springsteen har försäkrat sin röst för cirka fyra miljoner kronor och Mariah Careys ben är försäkrade för hela en miljard dollar. År 2006 försäkrade David Beckham hela sin kropp för 100 miljoner pund, då motsvarande närmare 1,3 miljarder kronor.
Men om du skulle vilja försäkra någon av dina kroppsdelar behöver du inte nödvändigtvis betala så mycket. Däremot får du räkna med att kostnaden överstiger vad det genomsnittliga hushållet har till förfogande.
Dessutom är kroppsförsäkringar ovanliga i Sverige. Förvisso har flera svenska artister försäkrat sina kroppsdelar, men svenska försäkringsbolag erbjuder inte denna form av försäkring. Så om du vill försäkra benet, överkroppen eller mustaschen behöver du vända dig till ett utländskt försäkringsbolag. Annars är olycksfallsförsäkringen den närmaste motsvarigheten i Sverige.
3. Spelberoendeförsäkring
Spelbolaget Paf har tagit fram en försäkring som ersätter behandling för spelberoende. Ersättningen är högst 2 300 euro och gäller för behandling med kognitiv beteendeterapi. En anhörig får också delta i behandlingen.
Denna spelberoendeförsäkring – eller spelvårdsförsäkring, som spelbolaget själva kallar den – gäller för de som har spelat för minst 1 200 euro hos bolaget under tolv månader. Om spelaren under de senaste tre åren har behandlats för eller diagnostiserats med spelberoende är försäkringen inte giltig.
Försäkringen är en så kallad obligatorisk gruppförsäkring. Det innebär att medlemmar automatiskt omfattas av försäkringen och inte behöver betala extra för den.
Läs också: Vilka olika försäkringar finns?
4. Idrottsförsäkring och sportförsäkring
Vissa idrottare, som David Beckham, kanske väljer en kroppsförsäkring. Andra väljer en idrottsförsäkring, även kallad sportförsäkring och elitidrottsförsäkring.
Den är till för dig som idrottar på elitnivå eller tävlar på fritiden. Idrottsförsäkringen fungerar som en sjuk- och olycksfallsförsäkring men kompletterar också reseförsäkringen.
Många förbund och idrottsföreningar har tecknat idrottsförsäkringen som en gruppförsäkring för alla medlemmar. Du omfattas då av den genom att betala din medlemsavgift.
Många föreningar kräver att deras medlemmar har en licensförsäkring eller lagförsäkring, men om du tecknar en idrottsförsäkring behöver du inte en separat sådan. Idrottsförsäkringen är mer omfattande och gäller även på fritiden.
Hur mycket en sport- eller idrottsförsäkring kostar beror på vilken sport du utövar. Vissa är nämligen mer riskfyllda än andra. Därför kan försäkringar för särskilda idrottsgrenar och sporter kallas för bland annat fotbollsförsäkring, bandyförsäkring och ishockeyförsäkring.
Om du inte utövar en riskfylld idrottsgren behöver du inte en idrottsförsäkring.
För dig som motionsidrottar finns även en motionsloppsförsäkring eller tävlingsförsäkring. Den kostar omkring 130–160 kronor per år, kan inkludera en olycksfallsförsäkring och ger dig ersättning för anmälningsavgift om du på grund av sjukdom eller skada missar tävlingar. För någon hundralapp kan försäkringen utökas för att täcka även träning.
5. Bilförsäkring baserad på hur du kör
Paydrive erbjuder en bilförsäkring där priset bestäms utifrån hur du kör. Din bil kopplas upp till en bilbox och en app som analyserar din körstil och mäter hur många mil du kör. Ju lugnare körstil du har, desto lägre blir premien.
Här får du betala en fast kostnad på cirka 500 kronor i månaden, plus ett par kronor per mil.
6. Bröllopsförsäkring
Att försäkra sitt bröllop har blivit något vanligare i Sverige. Och det ter sig inte alltför konstigt med tanke på att bröllopskostnaderna ofta kan stiga till hundratusentals kronor. Men fortfarande är det bara ett fåtal försäkringsbolag som erbjuder denna försäkring – och än är den inte alls lika populär som i USA eller Storbritannien.
En bröllopsförsäkring kan täcka bland annat dåligt väder, förstörda eller stulna brudkläder, försvunna ringar, utebliven vigselförrättare och inställt bröllop på grund av skada, sjukdom eller dödsfall. Däremot gäller försäkringen inte om bruden eller brudgummen skulle ångra sig och inte längre vilja gifta sig.
Men behövs verkligen en bröllopsförsäkring?
Det beror på hur mycket du spenderar på ditt bröllop och hur dyr försäkringen är. Att försäkra ett bröllop som kostar 100 000 kronor är inte helt orimligt. Vanligtvis kostar en bröllopsförsäkring 1 500–3 000 kronor, och ersätter kostnader upp till just 100 000 kronor.
Om du istället planerar att anordna ett litet bröllop för ett fåtal nära och kära kanske en bröllopsförsäkring inte är ett måste.
Mer läsning: Vilka försäkringar bör man ha?
7. Eventförsäkring
Dessutom finns försäkringar som täcker större evenemang, exempelvis konserter och fotbollsmatcher. Dessa kallas för eventförsäkringar och ger dig ersättning om du skulle bli tvungen att ställa in ditt evenemang på grund av en oförutsägbar och okontrollerad händelse. Du kan då få pengar tillbaka för hyra, resekostnader eller förlorade intäkter om till exempel vädret blir dåligt eller om artisten blir sjuk.
Ibland används termen eventförsäkring för att avse en biljettförsäkring eller ett avbeställningsskydd – det vill säga ett skydd som ger dig ersättning om du inte kan gå på en konsert eller en match och behöver avboka resa eller övernattning.
8. Cyberförsäkring
Försäkring mot cyberattacker och it-brottslighet har blivit större i länder som USA och Storbritannien – men i Sverige är försäkringar av denna sort ännu relativt ovanliga. Här är det främst internationella försäkringsbolag som dominerar marknaden, men de större svenska försäkringsbolagen har också alternativ att erbjuda.
Ett sådant alternativ är cyberförsäkringen, som också kallas för databrottsförsäkring eller dataskyddsförsäkring. Den ersätter kostnader för bland annat avbrott, förlorad intäkt och utredning.
Bör du försäkra dig mot cyber- och databrott? Kanske om du är småföretagare utan egen it-avdelning. Men som med alla andra försäkringar behöver du i första hand utgå från dina behov och förutsättningar.
Bedöm också hur eventuellt dataintrång skulle påverka din verksamhet negativt. Om du tror att den negativa påverkan skulle vara väldigt stor kan en cyberförsäkring vara värd premien.
Är det värt att teckna en specialförsäkring?
När det gäller specialförsäkringar som dessa bör du tänka efter innan du köper. Behöver du verkligen försäkringen? Kanske har du redan en försäkring som täcker det mesta av specialförsäkringens innehåll? Då kan det räcka med att teckna en tilläggsförsäkring istället för en separat försäkring.
Om du däremot har ett stort intresse som du investerar mycket pengar i behöver en specialförsäkring inte vara en dålig idé. Kom bara ihåg att jämföra innehållet, kostnaden och försäkringsvillkoren med vad andra försäkringsbolag erbjuder.