Medelstor relativt nybyggd vit villa i välbärgad svensk förort ståendes på välklippt gräsmatta i kvällssol.

Vad är skillnaden mellan hem- och villaförsäkringar?

När det är dags att försäkra bostaden är det många som blir förvirrade av begreppen hemförsäkring, villaförsäkring och villahemförsäkring. Här reder vi ut skillnaderna.

Bild på artikelförfattaren Dag Kättström.

Dag Kättström

Senast uppdaterad: 12.09.2021 10:23

I korta drag är en hemförsäkring något som alla med tak över huvudet i Sverige bör ha. Vare sig du bor i en hyresrätt, bostadsrätt eller villa. En hemförsäkring tecknas för ett hushåll och gäller alla personer som är skrivna på bostadsadressen.

Villaförsäkring, även kallat husförsäkring, är något som tecknas utöver hemförsäkringen och som täcker skador som är unika för boendeformerna villa och radhus. Ofta bakar försäkringsbolagen ihop villa- och hemförsäkring och kallar det villahemförsäkring (eller hus och hemförsäkring).

Kompletterar varandra

Det vanligaste är att hem- och villaförsäkringen köps tillsammans från ett och samma bolag, men möjligheten finns att teckna sig i olika bolag. Därför ska du se till att du får bra villkor när du tecknar en hem- och villaförsäkring hos ett bolag.

I några fall är det nödvändigt att hemförsäkring och villaförsäkring tecknas åtskilt:

  • Om du har en kollektiv hemförsäkring via ditt fackförbund. Ibland finns då även en kollektiv villaförsäkring att välja till, men inte alltid. Det kan dessutom löna sig att jämföra alla alternativ.
  • Om du äger en villa som du inte bor i utan exempelvis hyr ut. Din hemförsäkring gäller då för bostaden där du bor och då är det nödvändigt att teckna en extra villaförsäkring för huset.
Skillnaden mellan hemförsäkring och villaförsäkring
Hemförsäkringen täcker:Villaförsäkringen täcker:
Egendom
Om något du äger blir stulet eller skadat. Gäller allt från mobil till strykjärn. Även kallat lösöre.
Egendomsskador på huset
Om huset brinner upp, flaggstången blir stulen eller poolen vandaliserad.
Ansvar
Om du måste betala skadestånd för att du orsakat en skada för någon annan.
Naturskador
Om stormar, översvämningar, vilddjur eller insekter skadar huset.
Rättstvist
Om du måste anlita jurist för att du blivit anklagad för något.
Läckage
Om vatten läcker ut ur rör eller in genom trasiga tak.
Reseskydd
Om du råkar illa ut på resa (gäller resor kortare än 45 dagar).
Rätts- och ansvarsskydd för husägare
Om du till exempel råkar skada grannens staket.
Observera att det utöver ovanstående grundinnehåll även finns många tillägg som du kan aktivera för både hem- och villaförsäkringar.

Det är inte lagstadgat att du måste ha vare sig hem- eller villaförsäkring, men 96 procent av svenskarna har en hemförsäkring och 98 procent av villaägarna har en villaförsäkring. Att inte ha det när villan brinner ner innebär att man förlorar miljonbelopp och inte får någon hjälp med tillfälligt tak över huvudet.

Tänk på att hela tiden se över villadelen av din försäkring. Om du bygger ett växthus måste du meddela försäkringsbolaget så att det skrivs in i försäkringsbrevet. Annars får du ingen ersättning om växthuset krossas av ett fallande träd.

Bostadsrättsförsäkring

Förstörd parkett efter vattenskada
Utan att du märkte det Läckande vatten har förstört parketten underifrån.

På samma sätt som villa- och radhusägare behöver komplettera sin hemförsäkring med skydd för huset, måste bostadsrättsägare oftast komplettera sin hemförsäkring.

Om man hyr en lägenhet är det hyresvärden som ska stå för alla problem som uppstår i lägenheten - från läckage till frysen som slutar fungera. Då träder hyresvärdens försäkring in. Om man däremot äger sin bostadsrätt bör man teckna en bostadsrättsförsäkring. Ibland kallas detta även bostadsrättstillägg.

Om det till exempel läcker vatten från diskmaskinen kan stora skador uppstå - som du måste betala. Bostadsrättsförsäkringen är inte lika omfattande som villaförsäkringen och har inte lika höga premier, men den träder in vid till exempel läckage från diskmaskinen, glasrutor och vitvaror.

Fritidshusförsäkring

En fritidshusförsäkring liknar villaförsäkringen eftersom den skyddar mot skador på huset och tomten. Den är dock helt separerad från hemförsäkringen eftersom man, som namnet antyder, inte bor permanent i ett fritidshus. Om man beslutar sig för att flytta till sitt fritidshus måste den omvandlas till exempelvis en villahemförsäkring.